Vláda přežila, koalice se dohodla na daních i důchodech

Zleva ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, premiér a předseda ODS Petr Nečas a předseda Věcí veřejných Radek John vystoupili 10. dubna v Praze na tiskové konferenci po jednání lídrů koaličních stran o budoucnosti vlády.

Zleva ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, premiér a předseda ODS Petr Nečas a předseda Věcí veřejných Radek John vystoupili 10. dubna v Praze na tiskové konferenci po jednání lídrů koaličních stran o budoucnosti vlády. Zdroj: ctk

Vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných bude pokračovat, shodli se na tom lídři tří stran nynější vládní koalice. Vláda by ve středu měla odsouhlasit úsporná opatření, která mají pro roky 2013 a 2014 zajistit schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP.

Vyšší daně, pomalejší valorizace důchodů, změna výdajových paušálů pro živnostníky a také 12miliardové úspory ve státní správě. To jsou některé z úsporných opatření, na nichž se shodli ekonomičtí ministři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Dohodu večer posvětili koaliční lídři.

Podle očekávání lidé s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně budou platit vyšší daně - od příštího roku budou odvádět kromě základní 15procentní daně ze superhrubé mzdy ještě dalších sedm procent. Navíc zmizí stropy pro zdravotní pojištění, které nyní lidé nad hranicí čtyřnásobku průměrné hrubé mzdy neplatí.

O úspěchu může po jednání hovořit nejmenší vládní strana, jejímž ministrům se podařilo prosadit například to, že nebude zrušeno porodné. Údajně je shoda také na tom, že ministerstvo financí připraví varianty daňové amnestie, zdanění výher či vyššího zdanění hazardu.

Důvod ke spokojenosti naopak nemohou mít živnostníci. Pokud budou chtít nadále využívat výdajové paušály, budou se muset nejspíš vzdát některých daňových úlev a zároveň si budou muset vést daňovou evidenci.

Zaorálek: Je to komedie

Opoziční ČSSD odhadovala, že vláda ještě několik měsíců vydrží již během jednání. „Žonglují s miliardami, aniž by měli jakékoliv analýzy,“ poznamenal místopředseda socialistů Lubomír Zaorálek.

„Jsme asi jediná strana, která myslela předčasné volby vážně. To, co se odehrává, je komedie,“ konstatoval v narážce na nedávnou ochotu ODS a TOP 09 jednat o rychlých předčasných volbách místopředseda ČSSD Zaorálek.

Už v předchozích týdnech se koalice shodla na tom, že DPH zůstane ve dvou sazbách a každá z nich se příští rok zvýší o jeden procentní bod – na 15 a 21 procent. Valorizace důchodů se má pro následující tři roky snížit jen na třetinu růstu reálných mezd a třetinu míry inflace, v současnosti přitom úprava penzí zohledňuje růst spotřebitelských cen stoprocentně.

Na čem se vláda dohodla

Dohoda koaličních stran počítá s tím, že od příštího roku vzrostou obě sazby daně z přidané hodnoty o procento na 21 a 15 procent. Valorizace důchodů se omezí, a důchody příští rok vzrostou jen o třetinu růstu mezd a třetinu inflace. Opatření má mít tříletou platnost, stejně jako zavedení solidární sedmiprocentní přirážky k dani z příjmů při výdělku nad 100 000 korun. Po tři roky má platit také zrušení stropu na odvody na zdravotní pojištění a zrušení základní slevy pro pracující důchodce.Rušení ministerstev, nejasné

Koalice se také shodla na zavedení dvacetiprocentní daně z příjmu fyzických osob, počítat se bude od roku 2014 z hrubé mzdy, původně byla plánovaná devatenáctiprocentní daň od roku 2015. Nyní je patnáct procent ze superhrubé mzdy. Ve státní administrativě by se podle Nečase mělo ušetřit 12 miliard korun, například slučováním agend ministerstev. Hovoří se o třech úřadech. Nečas ale odmítl nyní jmenovat konkrétní ministerstva. Nepřipouští prý nyní ani diskusi o personálních změnách ve vládě.

Novinka: Zápisné na vysokých školách

Lídři stran koalice se dohodli také na tom, že vypustí z vládního programu body, které z rozpočtových a časových důvodů už nesplní. Příští týden ve středu má revizi programového prohlášení vlády potvrdit další jednání. „Jako klasickou ukázku jsem vždy uváděl například případ odloženého školného,“ řekl Nečas. Koalice se podle něj místo toho dohodla na zavedení zápisného, jehož výše by se od počátku příštího akademického roku mohla pohybovat mezi 3000 až 3500 korunami za semestr. Část z takto získaných peněz by šla na stipendia nemajetným studentům, uvedl předseda VV Radek John.