Vláda schválila Bělobrádkovi tři čtvrtě miliardy na výzkumný program

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) Zdroj: CTK

Téměř tři čtvrtě miliardy korun půjde ze státního rozpočtu na program aplikovaného výzkumu, který by měl zlepšit spolupráci mezi akademiky, podniky a veřejnou správou a podpořit mladé vědce. Program Technologické agentury České republiky nazvaný ZÉTA pro období 2017 až 2025 dnes schválila vláda. Do projektů řešících reálné potřeby aplikační sféry by se v rámci programu také měly víc zapojovat katedry a výzkumné ústavy.

Vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) připomněl, že uplatnění výsledků výzkumu v praxi je v Česku nedostatečné. Tento program se podle něj zaměřuje na reálnou spolupráci mladých výzkumníků s firmami při řešení konkrétních projektů. „Slibujeme si od této podpory výsledky, které pomohou zvýšit konkurenceschopnost České republiky, a lepší využití potenciálu mladých talentů,“ uvedl.

Projekty mají vést řešitelské týmy studentů nebo výzkumníků do 35 let. Výhodné podmínky by měli mít vědci na rodičovské dovolené nebo ti, kteří pečují o malé děti. Program tak chce podpořit počet žen v tuzemském výzkumu, kterých je jen kolem 30 procent. Upřednostňovat bude i závěrečné práce studentů, které se zaměří na témata vhodná pro aplikace.

Loni se Technologické agentuře nepodařilo získat podporu pro žádný navrhovaný program, podle předkládací zprávy vládní rada neschválila program ZÉTA kvůli nedostatku peněz. Vrátila se k tomu až v době, kdy byl jasný státní rozpočet na výzkum na letošní rok. Stát bude na jeden projekt moci vydat maximálně 85 procent, průměrně by měl dostat dva miliony korun. Celkové výdaje programu budou činit 847 milionů korun.

Lumír Žila: Spojení výzkumu a průmyslu? Každý jen mluví, ale řádně to nedělá