Vláda se dohodla na schodku 105 miliard, 19procentní DPH nebude

vláda ČR

vláda ČR Zdroj: ctk

Daň z přidané hodnoty zůstane příští rok dvacetiprocentní, nižší sazba vzroste na 14 procent, v roce 2013 se obě sazby sloučí na 17,5 procentech. Deficit státního rozpočtu by se měl zastavit na 105 miliardách korun - pro zvedli ruku ale jen ministři ODS a TOP 09, Věci veřejné jej nepodpořily. Neprošel ani návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) sjednotit DPH už od příštího roku na 19 procentech a schodek rozpočtu srazit až na 95 miliard.

Věci veřejné na Kalouskův návrh nepřistoupily proto, že ho nepovažují za nutný, přestože si prý uvědomují vážnost krize eurozóny i nutnost dodržet konvergenční kritérita. Podle šéfa poslaneckého klubu VV Víta Bárty by měl stát hledat úspory v jiných kapitolách ministerstev - například na ministerstvu obrany. Dodal, že na zvyšování DPH strana nepřistoupí, pokud se současně nezavede progresivní zdanění a zvýšení daní právnických osob o jedno procento. Není tedy zatím zcela jasné, zda VV rozpočet podpoří při samotném hlasování v poslanecké sněmovně. Bárta v této souvislosti zdůraznil, že je potřeba vést o rozpočtových kapitolách další debatu.

VV neobměkčil ani včerejší návrh předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka, který počítal se zavedením snížené pětiprocentní sazby na knihy, noviny a léky, tu podporoval také premiér Nečas a šéf státních finací Kalousek.

Šéf véček Radek John připomenul, že jeho strana trvá na navýšení rozpočtu ministerstva dopravy. Nedostatek finančních prostředků by mohl prý ohrozit nové důležité stavby a příliv evropských dotací, bez kterých se takto velké projekty neobejdou. Podle Bárty se dopravě dá přidat sedm miliard, aniž by se zvyšovala sazba DPH, v jiných kapitolách prý na to prostředky stoprocentně jsou.

„Vláda, která neinvestuje do rozvoje infrastruktury, přichází o 50 miliard korun z evropských fondů a podsekává konkurenceschopnost České republiky,“ řekl John.

Zamýšlené zvýšení snížené desetiprocentní sazby DPH až na 14 procent příští rok vytáhne domácnostem z peněženek více financí, mělo by se jednat o stovky korun. Tak hovoří odhady a výpočty některých analytiků i resorta financí. Podle analytika ČSOB Petra Dufka by mělo jít řádově o stokurunu měsíčně. Podle studie institutu CERGE-EI by to bylo až 247 korun na domácnost.

Progresivní zdanění chce dlouhodobě také ČSSD

Zavedení progresivní daně navrhuje dlouhodobě také ČSSD, ale její návrh se nesetkal s pochopením vlády, prý je to proti jejímu programovému prohlášení. Zejména TOP 09 a ODS nechce přistoupit ke zvýšení přímých daní, premiér Nečas argumentuje ekonomickou situací Česka. ČSSD ve svém návrhu přišla s tím, aby lidé s platem nad 100 tisíc korun měsičně odváděli do státní kasy třicetiprocentní daň z příjmu, nyní je rovná daň patnáctiprocentní, kterou zavedl kabinet Mirka Topolánka v roce 2008.