Vláda si odkývala programové prohlášení, slibuje lepší státní správu

jmenování nové vlády premiéra Bohuslava Sobotky

jmenování nové vlády premiéra Bohuslava Sobotky Zdroj: ctk

Koaliční vláda podle očekávání schválila na dnešním večerním jednání své programové prohlášení. Do dokumentu zapracovala i připomínky, které měli zaměstnavatelé a odbory. Podle zástupců ANO a KDU-ČSL je výsledná podoba kompromisem. Kabinet slibuje mimo jiné podporu podnikání a trhu práce nebo lepší fungování státní správy.

Programové prohlášení vychází z koaliční smlouvy, na které se strany už dříve dohodly. Oproti smlouvě je ale stručnější, na což si stěžovali především zástupci ANO. Sobotka po jednání vlády řekl, že kabinet ke schválenému textu připojí i programovou část koaliční smlouvy a oba dokumenty společně zašle poslancům. Ti by o důvěře vládě měli hlasovat 18. února. Text prohlášení zašle Sobotka po jazykové korektuře také prezidentu Milošovi Zemanovi.

Jednání vlády předcházelo asi dvouapůlhodinové zasedání koaliční rady, které bylo podle vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše velmi intenzivní. „Někteří naši ministři si stěžovali, že nedostali prostor. Je to dílo kompromisu,“ řekl po jednání vlády Babiš. Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka se nakonec koalice dohodla, že v případech, na kterých nebyla shoda, využila formulace z koaliční smlouvy. Připomínky ale podle něj byly spíše formulační a žádný zásadní rozpor nenastal.

Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že kabinet bude pracovat na vytváření podmínek pro budoucí přijetí evropské měny. Podle Babiše ale není reálné, aby ČR do eurozóny vstoupila v tomto volebním období. „Cesta k euru je dlouhá a domluvili jsme se, že začneme fiskálním paktem,“ konstatoval Babiš.

Vláda podle premiéra vyhověla požadavkům odborů a zástupců zaměstnavatelů tím, že se přihlásila k vedení aktivního sociální dialogu se sociálními partnery. Nově také vláda upřesnila podporu exportu tak, aby se nesoustředil jen na země EU a skupiny BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika). Na žádost odborů a zaměstnavatelů bude vláda také garantovat rovné zacházení s poskytovateli sociálních služeb a pracovat na energetické koncepci a surovinové politice.

Pravicová opozice – ODS a TOP 09 – již dříve nešetřila na adresu koaličního programu kritikou. „Vláda může splnit programové prohlášení, může se chovat rozpočtově odpovědně, ale není možné oboje současně,“ míní místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. Podle občanských demokratů je návrh programového prohlášení slepencem, který nebude fungovat.

Podle prohlášení bude chtít vláda mimo jiné zlepšit výběr daní, zvýšit zdanění hazardu. Dokument počítá i s vyšší valorizací penzí už od příštího roku a růstem minimální mzdy. Vznikne také návrh na ukončení důchodové reformy vlády Petra Nečase a komise expertů by měla připravit návrh nové důchodové reformy.

V oblasti dopravy chce vláda transformovat Ředitelství silnic a dálnic na státní podnik, ulehčit Českým drahám při správě nádraží a další železniční infrastruktury, kterou využívají i konkurenční dopravci, a změnit legislativu pro usnadnění přípravy dopravních staveb.

Pavel Páral: Nejhloupější nápad Sobotky a Babiše