Vláda splní část požadavků zemědělců, řekl ministr Výborný. Chce zabránit protestům

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na protestu zemědělců (19.2.2024)

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na protestu zemědělců (19.2.2024) Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Vláda letos přidá peníze na podporu životní pohody v chovech zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění u zaměstnanců v zemědělství. Po jednání se zástupci zemědělských organizací, které hrozí protesty, to dnes novinářům řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podobné požadavky byly mezi pěti podmínkami Zemědělského svazu a Agrární komory pro to, aby nepřikročily k protestu zemědělců 7. března v Praze. Rozhodnutí, zda budou protestovat, je na zemědělcích, dodal Výborný.

Ministr jednal s předsedou Zemědělského svazu Martinem Pýchou a prezidentem Agrární komory Janem Doležalem. Podpora z národních zemědělských dotací se podle Výborného letos posílí v programu na podporu životní pohody zvířat z dosavadních 672 milionů korun o 550 milionů korun. Na dvou miliardách korun na slevy na sociálním pojištění zaměstnanců v zemědělství pro příští rok je dohoda s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), řekl ministr.

Výborný zopakoval, že vláda bude pokračovat v omezování byrokracie v zemědělství, jako příklad uvedl zrušení podmínky dokládání bezdlužnosti u investičních podpor. Ministerstvo zemědělství podle něj také zjišťuje rozsah kontrol v zemědělství a jejich potřebnost, cílem je odstranění opakovaných kontrol. Ministr připomněl i plán letos zacílit na střední zemědělské podniky investiční podporu v objemu až tří miliard korun, což oznámil už po čtvrteční schůzce se zemědělci.

Zemědělci žádají podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou, a pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Evropskému zemědělství by podle ministra mělo pomoct také omezení dovozu obilovin a olejnin z Ruska. S ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) hledá na unijní úrovni cesty, jak tomu do budoucna zabránit, řekl. Česka se podle něj problém přímo netýká, protože sem dovoz z Ruska nesměřuje, ale snižuje ceny zemědělských komodit.

Vláda podle Výborného naplnila naprostou většinu požadavků zemědělských skupin a posun ve vyjednávání zástupci zemědělských spolků ocenili pozitivně. Zároveň se společně shodli na tom, že se o podmínkách nedá jednat formou ultimát. Splněny podle Doležala nejsou například požadavky na návrat zdanění zemědělské půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem nebo na zvýšení národních dotací na úroveň z roku 2022. Chybí také slib akutního záchranného balíčku pro zemědělce, než začne znovu fungovat trh.