Vláda urychleně rozhodla: soudci dostanou přidáno

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Novelu zákona o platech ústavních činitelů, která řeší výpočet platů soudců, na mimořádném zasedání schválila vláda. Po jednání to řekla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Sněmovna, která tento týden zamítla původní návrh kabinetu, by se normou měla zabývat ve stavu legislativní nouze tak, aby bylo možné od ledna příštího roku soudcům určovat výši mzdy.

Koeficient pro výpočet mzdy vláda stanovila na 2,75 násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

Od mezd soudců se odvíjejí i platy státních zástupců. U představitelů státní moci, kteří nejsou soudci nebo státními zástupci, zůstanou platy zmraženy do konce roku 2014. Nyní platnou úpravu, podle níž se soudcovské platy vypočítávají, zrušil ke konci letošního roku Ústavní soud.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dnes uvedl, že navrhoval stanovit koeficient na trojnásobek průměrné mzdy. „To abychom předešli dalším soudním sporům o výši platů. Tento návrh přijat nebyl,“ vysvětlil. Ministry, kteří chtěli nižší koeficient, prý ale vzhledem ke složité ekonomické situaci ČR chápe.

Blažek připomněl, že zatím rozhodla pouze vláda. „Očekávám složitou debatu v Poslanecké sněmovně, která samozřejmě může dopadnout pro soudce a státní zástupce příznivěji,“ myslí si.

Ve středu večer spadla ve Sněmovně pod stůl novela zákona o platech ústavních činitelů s některými body týkajícími se příjmů samotných zákonodárců. Vláda se tentýž den večer rozhodla věc urychleně řešit předložením nové, dnes schválené, novely z dílny ministerstva práce a sociálních věcí.

Podle Peake udělají vláda i Sněmovna maximum pro to, aby schválení stihly v potřebném termínu a soudcům bylo možné vypočítat lednový plat. Všechna tři čtení se podle ní odehrají příští úterý a norma bude okamžitě odeslána do Senátu, který také zasedá.

Původní koeficient, zrušený Ústavním soudem na návrh samotných soudců, byl 2,5. I proti nově navrženému koeficientu 2,75 však mají soudci výhrady. Podle Blažka, který o problému se soudci a státními zástupci komunikuje, prý ale jejich výhrady neznamenají, že „určitě dojde k soudním sporům“.