Vláda: Vrchní státní zastupitelstva skončí

Pavel Zeman

Pavel Zeman Zdroj: CTK

Zjednodušit soustavu státních zastupitelství a zvýšit jejich efektivitu, pomoci v boji proti korupci a posílit nezávislost státních zástupců. To jsou hlavní cíle návrhu zákona o státním zastupitelství, který schválila vláda. Zjednodušení spočívá ve vyřazení jedné úrovně řízení, a to vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci.

Zároveň by vznikl Úřad pro potírání korupce jako specializovaná organizační jednotka Nejvyššího státního zastupitelství pro boj zejména s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem. Nejvyšší státní zástupce by získal vyšší pravomoci a jeho nezávislost by měla být posílena jmenováním prezidentem republiky na návrh vlády.

„Zákon přináší posílení nezávislosti struktury státního zastupitelství, ale i odpovědnosti jednotlivých státních zástupců,“ komentovala návrh vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Transformaci, která vyřazuje jednu úroveň řízení zastupitelstev, považuje za krok správným směrem i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Přesto mu norma vadí. „Ode mne nikdo nemůže čekat, že zvednu ruku pro transformaci, která je nákladnější pro veřejné rozpočty,“ řekl ještě před jednáním vlády o zákonu.

Současná pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová by se v případě zrušení svého úřadu s největší pravděpodobností vrátila na krajskou úroveň. Jde o její přání, které již dříve vyslovila, sdělil její šéf Pavel Zeman. Reagoval tak na spekulace médií, že by se Bradáčová mohla stát šéfkou připravovaného protikorupčního týmu. Šéfa tohoto týmu bude vybírat právě nejvyšší státní zástupce, ale Zeman nechtěl žádné možné kandidáty konkrétně jmenovat.

Do čela protikorupčního úřadu by se měl podle Stanislava Beránka z organizace Transparency International (TIC) postavit někdo, kdo v minulosti osvědčil pevný morální postoj a dokázal „ustát“ velké politické kauzy. Vedle Lenky Bradáčové považuje za přijatelné kandidáty jejího náměstka Adama Bašného či ústeckého krajského žalobce Jana Jakovce.

Podle návrhu zákona má být nejvyšší státní zástupce jmenován prezidentem na deset let bez možnosti znovujmenování. Odvolat ho nebude moci vláda, ale pouze kárný senát Nejvyššího správního soudu. Vedoucí Úřadu pro potírání korupce, který bude současně náměstkem nejvyššího státního zástupce, bude jmenován také na deset let bez možnosti znovujmenování. I jej bude moci odvolat pouze kárný senát Nejvyššího správního soudu. Stejné ochrany se dostane i krajským a okresním zástupcům, kteří budou jmenováni na základě výsledků výběrového řízení.

Zástupci TIC vnímají nový zákon jako cestu k efektivnímu stíhání závažné korupce. Vedle vzniku protikorupčního útvaru vyzdvihují i omezení možnosti politického ovlivňování státních zástupců. Podle vedoucí právní poradny TIC Radky Pavlišová bude však důležité, jak bude nastavena působnost nového úřadu pro boj s korupcí. Podle ní je důležité, aby nebyl zahlcen množstvím případů. „Tomu lze zabránit například tím, že závažné daňové trestné činy by řešila krajská státní zastupitelství,“ řekla.

Zákon by měla platit od 1. ledna 2015, pokud jej schválí Parlament. Věcný záměr vznikal za exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), vláda premiéra Petra Nečase (ODS) ho měla k dispozici od loňského jara. Kabinet nakonec schválil věcný záměr až v říjnu, tedy až poté, co Nečas Pospíšila v čele ministerstva nahradil Pavlem Blažkem (ODS).

**