Vláda zřejmě hlasování o důvěře přečká. Podpoří ji ČSSD i komunisté

Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: ČTK

Šéf ČSSD Jan Hamáček zažil volební studenou sprchu. Jeho strana se nedostala do Evropského parlamentu
Ministr kultury Antonín Staněk před jednáním vlády (17. 6. 2019)
První vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček před jednáním vlády (17. 6. 2019)
Zasedání ústředního výboru ČSSD
VE ZKRATCE: Hamáček a dva měsíce ničeho
8
Fotogalerie

Část opozičních stran v pátek předložila dost podpisů pro svolání hlasování Sněmovny o nedůvěře vládě, které ale kabinet zřejmě přečká. Proti vyslovení nedůvěře vládě se totiž postavili koaliční sociální demokraté i komunisté, kteří menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD podporují. Hlasování se bude konat ve středu. Pro vyslovení nedůvěry vládě je potřeba většina 101 hlasů. Opoziční ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, které hlasování vyvolali, mají spolu s SPD dohromady jen 87 hlasů.

O svolání schůze k hlasování o nedůvěře vládě požádali v pátek předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) zástupci ODS, Pirátů, lidovců, TOP 09 a starostů. Pod žádost sehnali 66 podpisů. Poslance lidovců podpořilo v záměru hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě širší vedení KDU-ČSL, protože kabinet podle strany neplní své povinnosti. Podle iniciátorů hlasování by se měli poslanci jasně vyslovit k podpoře premiéra Andreje Babiše (ANO), který je podle návrhu auditní zprávy Evropské komise ve střetu zájmů a který čelí obvinění v dotační kauze Čapí hnízdo.

Širší vedení koaliční ČSSD se ale dnes shodlo, že její poslanci kabinet podpoří. Předseda strany Jan Hamáček novinářům po jednání řekl, že ve své předsednické zprávě navrhl, aby ČSSD pokračovala v koalici s ANO za čtyř předpokladů. V rozpočtu by se měly podle něj hledat dodatečné příjmy a plán by měl umožnit naplňovat cíle ČSSD. Trvá také na garanci nezávislosti justice a na vyřešení situace kolem ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), jehož odvolání na žádost ČSSD navrhl Babiš. Prezident Miloš Zeman zatím návrhu na odvolání Staňka nevyhověl.

Na předsednictvu ČSSD neuspěly téměř žádné návrhy na usnesení ani návrh ústeckých delegátů na vystoupení z vlády. Hamáček řekl, že tato iniciativa získala podporu deseti hlasů ze 41. Další desítka členů předsednictva se zdržela.

Proti vládě se ve Sněmovně nepostaví ani KSČM, díky jejíž podpoře menšinový kabinet vznikl a loni v listopadu přečkal už jeden pokus o vyslovení nedůvěry. Jednoznačně se na tom dnes dohodlo širší vedení strany. Předseda komunistů Vojtěch Filip novinářům řekl, že iniciátoři hlasování o nedůvěře nemají alternativu dalšího vývoje ani koncept řešení krize, která by vznikla případným pádem vlády. Usnesení vedení strany je doporučením pro poslance, kteří se domluví na postupu ve středu. Vládní strany ANO a ČSSD mají dohromady 93 poslanců. Klub KSČM má 15 členů a pět poslanců je nezařazených.

Z dosavadních 14 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl jen jediný. V roce 2009 Sněmovna vyjádřila nedůvěru vládě Mirka Topolánka v době, kdy Česko předsedalo Evropské unii. Vláda ANO a ČSSD už loni 23. listopadu jeden pokus o vyslovení nedůvěry přečkala. Strany tehdy reagovaly na informace v kauze Čapí hnízdo včetně údajného únosu syna Babiše na Krym.

Nedůvěra vládě ŽIVĚ: Babiš i Fiala se vinili ze lží, Kalousek zmínil zaostalost. Více zde >>>