Vládní koalice svede lítý boj s opozicí. Hraje se o zavedení evidence tržeb

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: glos hynek/euro

Zákonodárci z dolní komory parlamentu mají před sebou jednu z nejbouřlivějších schůzí letošního roku. A možná i nejdelší. Sobotkův kabinet jim předkládá dva stěžejní návrhy zákonů ze svého programu – elektronickou evidenci tržeb a prokazování majetku. Opozice jejich schválení hodlá stůj co stůj zabránit. Dají se tak očekávat rozsáhlé obstrukce a nejspíš i jednání dlouho do noci.

Nejkontroverznějším bodem červnové schůze bude právě elektronická evidence tržeb. Opoziční ODS a TOP 09 jsou přesvědčeny, že toto opatření bude zejména pro drobné podnikatele likvidační.

„Málokdy hrozíme obstrukcemi, ale toto je tak závažná věc z hlediska další prosperity země, že nejsme připraveni jen tak nečinně přihlížet tomu, jak si Sobotkova vláda protlačí další útok na podnikatele, a zejména ty drobné, vůči kterým evidentně vede třídní boj,“ zdůrazňuje šéf ODS Petr Fiala.

Poslanci vládní koalice jsou na vleklé jednání připraveni. Pokud má elektronická evidence začít platit alespoň od jara příštího roku, pak musejí vytrvat, protože návrh zákona je nutné protlačit sněmovnou ještě letos. Předkladatel předlohy, správce státní pokladny Andrej Babiš, si od zavedení elektronické tržby slibuje daňový výnos v jednotkách miliard.

Přečtěte si glosu Jany Havligerové:

Evidence se má nejprve vztahovat na hotely a restaurace, později i na velkoobchod a maloobchod. Pro hoteliéry a restauratéry má být kompenzací snížení sazby DPH v oblasti stravování z 21 na 15 procent. Zároveň má být pro všechny zavedena jednorázová sleva pět tisíc korun na dani z příjmů fyzických osob.

Do prvního čtení by se měl dostat i návrh zákona o prokazování majetku. Na jeho projednávání chce do sněmovny zavítat prezident Miloš Zeman. Podle předlohy by si finanční správa mohla vytipovat poplatníky, u nichž existují pochybnosti, zda si vzhledem k příjmům mohli pořídit svůj majetek.

Kontrola by pak zamířila tam, kde by se příjmy a výdaje lišily o více než sedm milionů. Kdo by původ majetku neprokázal, byl by dodatečně zdaněn a bylo by mu vyměřeno penále ve výši až sta procent.