Vládní strany začínají hrát samy na sebe

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Stagnace hospodářství, vysoká nezaměstnanost a hlavně vidina supervolebního roku za dveřmi ochromuje komunikaci špiček vládní koalice. A konec funkčního období kabinetu Petra Nečase (ODS) je na dohled.

Rozpory narůstají především mezi ODS a TOP 09, občanští demokraté, kterým klesají volební preference, by do vládního programu rádi prosadili vlastní priority. Do řádného termínu parlamentních voleb, tedy konce funkčního období současného kabinetu, zbývá ani ne rok a čtvrt. Času na prosazení nových norem či novel zákonů tak příliš nezbývá.

Koalice má na stole více než dvě desítky sporných bodů, k nimž občanští demokraté ještě přidali svoji Agendu 2014. A mimo to chce kabinet také prosadit opatření pro zvýšení zaměstnanosti a podpořit začínající podnikatele.

Premiér a šéf ODS Petr Nečas přesto se svoláním koaličních špiček nespěchá. „O termínu schůzky K9 stále nemáme informace,“ řekl včera předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Ten spolu s LIDEM očekával, že by se jednání mohlo uskutečnit už v minulém týdnu. Nečas ale zřejmě čeká na to, jak dnes rozhodne vláda o sKartách.

Jejich další existence podobně jako otázka přistoupení k fiskálnímu paktu Evropské unie nejvíce dělí ODS a TOP 09. Podle jednoho z vyjednávačů, exministra práce Jaromíra Drábka, už tak komplikovanou debatu ještě ztížila ODS svou Agendou 2014. „Jsou to vágně formulované návrhy. Vzhledem k délce legislativního procesu si nedovedu představit, že by se jejich případné schválení mohlo stihnout,“ uvedl místopředseda TOP 09.

Další výhradou této strany je, že silnější koaliční partner chce některými kroky v sociální oblasti příliš zatížit výdajovou stranu státního rozpočtu. „Je třeba říci, že dohoda zněla škrtat a zdůrazňovat priority a nic nepřidávat,“ souhlasí s TOP 09 šéfka LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake.

„Jestli revidovanou koaliční smlouvu podepíšeme, záleží na našich partnerech. Jestli o to stojí, nebo ne,“ říká další z vyjednávačů, občanský demokrat, ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Zda bude ODS případně ochotna slevit z požadavků stanovených Agendou 2014, dopředu říci nechce.

Trumf, který přebíjí všechno - sKarta

Spor o další pokračování nebo přesněji řečeno definitivní konec sociální karty aspiruje na jeden z hlavních předvolebních trumfů. Občanští demokraté v čele s premiérem Nečasem nekompromisně trvají na ukončení celého projektu, záda jim kryje nespokojená veřejnost. TOP 09 chce karty zachovat. „Odpověď na otázku, proč chce TOP 09 pokračovat v projektu, je jednoduchá. Protože je to hospodárné a odpovědné. Znamená úsporu nákladů státu, tedy všech daňových poplatníků,“ říká místopředseda strany, ministr financí Miroslav Kalousek.

A přestože předseda vlády už ohlásil konec sKarty, šéfka rezortu práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) dnes přichází do vlády pouze s návrhem úpravy projektu.

Diskuze o sociální kartě překrývá jakoukoli debatu o tom, jak by měla pokračovat sociální reforma započatá exministrem Jaromírem Drábkem, rovněž z TOP 09. Vzduchem tak létají dílčí návrhy, které mají ke konkrétní podobě změn zákonů ještě daleko. Patří k nim například možnost přerušit čerpání mateřské dovolené do pěti let věku dítěte – nápad ODS. Ze stejné dílny je návrh daňových úlev pro osoby, které doma na plný úvazek pečují o postižené.

Přímo bouřlivé emoce vzbudil další návrh ODS, aby dávky životního minima mohly podléhat exekuci. „Nedovedu si to představit. Pokud je něco životní minimum, tak to je něco, z čeho má člověk minimálně přežít. Pokud mu seberu životní minimum, tak ho nechám umřít na chodníku. Jsem sice pravicově smýšlející člověk, ale elementární sociální cítění mám,“ říká předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Návrh odmítá i LIDEM. Podle ODS by měly podléhat exekuci všechny sociální dávky, aby se za ně nikdo nemohl schovávat. Strana chce chudým dlužníkům ponechat pouze existenční minimum ve výši zhruba dvou tisíc korun.

Daně

» Ještě nejméně dva roky se bude daň počítat z takzvané superhrubé mzdy.

» Nejméně dva roky zůstane beze změn možnost odečítat si z daňového základu úroky u hypoték či úvěrů ze stavebního spoření, nebude se snižovat limit úroků z nynějších 300 na 80 tisíc korun.

» Osvobození dividend a podílů na zisku od daní.

» Volnější odpisy darů a pohledávek.

» Možnost odepisovat pojištěné nesplacené pohledávky exportérů.

» Příjmy z dohody o provedení práce mají být samostatným základem daně pro daň vybíranou srážkou zvláštní sazbou, má se zároveň zvýšit hranice měsíčního příjmu z pěti na deset tisíc korun.

» Lhůta pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů od daně se z nynějších šesti měsíců prodlouží na tři roky. Výjimkou bude prodej do limitu 100 tisíc korun. ODS navrhuje

» Dva roky, tedy do konce funkčního období, vláda nezvýší daně. » Možnost daňově zvýhodnit firmy, které spolupracují se středními a vysokými školami a umožňují studentům získat zkušenosti přímo v praxi. » Zrušit omezení slevy na poplatníka u pracujících důchodců.

Trh práce

» Státní dotace pracovních míst pro mladé do 30 let. Zaměstnavatelé by mohli získat až 24 tisíc korun měsíčně na mzdu a odvody, a to až na rok.

» Odborné praxe pro mladé – stáže, při nichž by se mladí připravovali pro konkrétního zaměstnavatele.

» Máma/táta jde do práce. Státní dotace poskytované na podporu zkrácených úvazků. Dosáhnout by mohla až 15 tisíc korun na jednoho zaměstnaného člověka, který byl dříve v evidenci úřadu práce.

» Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ. Těm nezaměstnaným, kteří se odváží podnikat, hodlá vláda přispět na rozjezd vlastního byznysu dotací 40 až 80 tisíc korun. Podmínkou je, aby nezaměstnaný provozoval živnost alespoň po dohodnutou dobu, obvykle jeden až dva roky. ODS navrhuje

» Možnost využít zrychlené daňové odpisy investic. Veškerý nově pořízený majetek bude možné odepsat do 100 procent vstupní ceny během 12 měsíců.

» Slevy na pojistném u částečných úvazků a zavedení jejich nových forem typu job sharing a práce na zavolanou.

» Daňové úlevy pro zaměstnavatele, kteří budou minimálně jeden rok zaměstnávat člověka, jenž je evidován déle než šest měsíců na úřadu práce.

» Nezasahovat proti švarcsystému.

Zdravotnictví

» Úplný zákaz kouření v restauracích. » Přeměna fakultních nemocnic na univerzitní – podle ministerstva zdravotnictví by se ze státních nemocnic měly stát neziskové organizace nezávislé na politicích. Jejich zaměstnanci by tak místo tabulkové dostávali smluvní mzdu.

» Platba za amalgám. Ministerstvo chce výplně zpoplatnit od ledna příštího roku, podle odhadů by jedna plomba stála čtyři sta až pět set korun. ODS oponuje

» Zákaz kouření v restauracích a zákaz prodeje tabáku i alkoholu v automatech a pojízdných prodejnách ODS považuje za porušování vlastnických práv soukromých živnostníků.

» Transformace fakultních nemocnic by podle ODS znamenala, že stát přijde o možnost kontrolovat, jaké služby budou nemocnice poskytovat. Jejich ředitelé by neměli žádné možnosti ani pravomoci a nemocnice by se zhroutily. » S platbou za amalgámové plomby ODS nesouhlasí.

Školství

» Podpora výzkumu na univerzitách. ODS je pro plošnou podporu všech vysokých škol, TOP 09 naopak prosazuje podporu pouze těch nejvýznamnějších. Excelentní výzkumná centra by si podle strany měly budovat pouze nejprestižnější univerzity, jako je například pražská Karlova nebo brněnská Masarykova a několik dalších.

Demokracie

» Přímá volba starostů. TOP 09 ji prosazuje už od vzniku koalice v roce 2010, změnu obsahuje programové prohlášení Nečasova kabinetu. ODS považuje za současné politické situace požadavek vládního partnera za neprůchodný.

» Hlasování po internetu. Novinku – možnost volit elektronicky, tedy hlasovat po internetu a také korespondenčně – by TOP 09 chtěla vyzkoušet už při podzimních doplňovacích volbách do Senátu ve třech až čtyřech volebních obvodech. Podle ODS je ale na změnu příliš brzy, odložila by ji o dva roky.

» ODS nedávno přišla s tím, že v parlamentních volbách by se poměrný volební systém měl změnit

David Klimeš: Pravice potřebuje najít společnou řeč

Jana Havligerová: ODS má dobré cíle, ale špatné střelce