Vlekaři dostanou „sedačkovné“. Na náhrady je vyčleněna miliarda korun

Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko?

Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko? Zdroj: Zbyněk Pecák

Víkendová situace v Krkonoších: Lidé zaplnili parkoviště u skiareálů (9.1.2021)
Víkendová situace v Krkonoších: Lidé zaplnili parkoviště u skiareálů (9.1.2021)
Lidé vyrazili v houfu na hory do Bedřichova
Lanovka na Sněžku.
Lanovka na Sněžku
7
Fotogalerie

Provozovatelé vleků a lanovek budou mít za nucené uzavření nárok na kompenzaci 210 až 530 korun za den. Podpora ve formě dotace na provozní náklady se bude počítat podle míst a typu přepravních zařízení. Příspěvek bude podnikatelům náležet za období od 27. prosince do 22. ledna. Příjem žádostí do programu COVID sport III Lyžařská střediska, který dnes schválila vláda, by měl začít v lednu. Uvedlo to ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které program připravilo.

Šéf MPO Karel Havlíček dodal, že bude-li epidemická situace lepší, lyžařská střediska budou určitě jedním z prvních oborů, které budou uvolněny. Už se podle něj prokázalo, že režim je možný řídit, lyžaři jsou dobře chráněni sami o sobě a ČR by mohla následovat Rakousko v používání respirátorů typu FFP2.

Upozornil na to, že podpora pro toto odvětví není levná. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (oba za ANO) nechtěl o možném termínu otevření skiareálů spekulovat. Nutné je podle něj brát v potaz kapacitu nemocnic.

Pro provozovatele vleků a lanovek je vyčleněna jedna miliarda korun. Na základní vleky budou moci podnikatelé na jedno místo čerpat 210 korun, na neodpojitelné lanové dráhy připadne 340 korun a pro odpojitelné lanové dráhy 530 korun za den provozu.

Asociace vlekařů program kompenzací za nucené uzavření kvůli covidu přivítala. Bez pomoci by podle jejích zástupců mnoho areálu nemuselo přežít. Věří v opětovné otevření.      

„Nejvyšší možná denní podpora je dále určena částkou vypočtenou jako 50 procent běžného průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé tři sezony. Příjemci pak za den náleží nižší z takto vypočtených částek,“ uvedl ministr Havlíček.

MPO začalo program připravovat ve čtvrtek, kdy vláda rozhodla o prodloužení stávajících protiepidemických opatření, tedy i trvání uzavření skiareálů, do 22. ledna. Ministerstvo na nastavení parametrů dotačního titulu spolupracovalo s oborovými svazy a podnikatelskými asociacemi. „Struktura částek určených na jedno místo přepravního zařízení vychází z modelových příkladů tří konkrétních středisek různých velikostí a struktur technického i technologického vybavení, a navržená kompenzace tak odpovídá všem druhům středisek s ohledem na jejich velikost a technické možnosti,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha.

Dotace z tohoto programu budou poskytovány na provozní náklady, jako jsou energie, nájmy, odpisy provozovaných zařízení či režijní náklady. Vztahovat se na něj bude takzvaný dočasný rámec Evropské komise, tedy maximální sumy na jednoho žadatele, kterou může získat z veřejné podpory. Činí 800 tisíc eur (asi 21 milionů korun).

Havlíček věří tomu, že bude platit i dohoda s profesními organizacemi o zabezpečení současného stavu sjezdovek v maximální možné míře. „A to tak, že tam budou mít (provozovatelé) částečně i svůj personál. Přičemž věříme, že pomůžou i obce, případně policie,“ řekl.

V nové zimní sezoně mohla lyžařská střediska fungovat zatím jen mezi 18. a 26. prosincem. V ČR je podle Havlíčka 450 skiareálů, jejichž činnost do státního rozpočtu ročně přináší 13 miliard korun. Zaměstnávají 45 tisíc převážně místních obyvatel. Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle Asociace horských středisek jednu až 1,2 miliardy korun.

MPO do budoucna plánuje všem sportovním areálům nabídnout širší podporu. Sportoviště by tak měla snadněji dosáhnout na provozní záruky na úvěry od Českomoravské záruční a rozvojové banky.