Vltava a Labe budou stoupat, srážky v Čechách ale zřejmě ustanou

Záplavy

Záplavy Zdroj: ctk

Hladiny Vltavy a Labe dnes podle meteorologů ještě porostou. V Mělníku platí kvůli vzedmutému Labi extrémní stupeň povodňového ohrožení a chystá se evakuace asi 1500 lidí. V Zálezlicích na Mělnicku, které patřily k symbolům povodně v roce 2002, se protrhla hráz, obec opustily dvě stovky lidí.

Srážky ale budou pravděpodobně v Čechách ustávat a přesunou se na Moravu. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí na více než čtyřech desítkách míst, nejvíce je jich na jihu Čech. Povodně si už zřejmě vyžádaly sedm životů, tisíce lidí musely být evakuovány a škody se zatím odhadují na stovky milionů korun.

Dolní toky Vltavy a Labe budou i dnes podle meteorologů stoupat, což si vynutí další evakuace. V Praze, která je podle magistrátu připravena i na stoletou vodu, má Vltava dosáhnout vrcholu při průtoku asi 3300 kubíků za sekundu. Protipovodňové zábrany by přitom měly udržet vodu o průtoku až 4160 metrů krychlových za vteřinu.

Labe má podle předpovědí kulminovat v Mělníku (3850 m3/s) odpoledne. Dnes v noci tam byl vyhlášen extrémní stupeň povodňového ohrožení, připravuje se evakuace asi 1500 lidí. „Nejde o vlastní evakuaci, ale o její přípravu. O tom, jak se bude pokračovat dál, bude rozhodnuto v 07:30,“ uvedl starosta Ctirad Mikeš.

V Zálezlicích na Mělnicku se protrhla rozestavěná hráz. Evakuováno muselo být 80 lidí, dalších asi 120 odešlo samo. Zůstává ještě kolem stovky obyvatel. Obec je odříznutá od okolního světa a voda stále stoupá. V Terezíně na Litoměřicku se mělo do půlnoci evakuovat téměř 2000 lidí, většina z města už odešla.

V Ústí nad Labem (4150 m3/s) by řeka měla dosáhnout maxima ve středu dopoledne. Z částí města se už v pondělí evakuovalo více než 1700 lidí. Dnes úřady vyhlásily evakuaci dalších asi 2000 osob, odejít mají do 11:00. Krátce po 01:00 byly uzavřeny oba silniční mosty spojující čtvrť Střekov se zbytkem města. Městská část tak bude od rána přístupná pouze speciální vlakovou linkou. Na velkou vodu se chystá také Děčín, který vyhlásil evakuaci dalších ulic na obou březích Labe.

V ostatních oblastech zasažených povodněmi by ale měly řeky postupně klesat. Hladiny jihočeských řek již většinou opadávají, voda mírně stoupá jen na Nežárce a Lužnici. Třetí povodňový stupeň platí pro 15 stanic na jihu Čech. Ve Středočeském kraji je nejvyšší stupeň na deseti místech. Berounka kulminovala podle meteorologů na průtoku 1160 kubíků za sekundu už v pondělí večer, dnes se již průtok zesilovat nebude.

Vydatné srážky se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) přesunou na Moravu a Slezsko, zejména do Beskyd. Dnes tam může spadnout až 100 mm srážek a hladiny tamních řek se začnou zvedat. V Jeseníkách může spadnout až 30 milimetrů. Bělá na Jesenicku může dosáhnout až třetího stupně povodňové aktivity. V Čechách naproti tomu naprší jen do pěti milimetrů.

Zatím jsou ovšem na Moravě a ve Slezsku hlášeny jen nejnižší, první stupně povodňové aktivity. Výrazně se však podle meteorologů může zhoršit situace v povodí Odry, kde by se kvůli dešti mohl objevit i druhý stupeň.

Záplavy připravily o život zřejmě již sedm lidí. V pondělí odpoledne spadl v průhonickém parku pravděpodobně podmáčený strom na ženu venčící psa, v Cerhenicích na Kolínsku zemřel po zásahu proudem energetik v zaplavené trafostanici. Už předtím policie potvrdila jako oběť záplav staršího muže v Měčíně na Klatovsku, dva lidi, kteří zemřeli v neděli ve zřícené chatě v Třebenicích u Prahy a seniora nalezeného v neděli v potoce v Mokřanech na Benešovsku. Téhož dne záchranáři vylovili z Úpy v Trutnově tělo muže, zda je i on obětí záplav, ukáže pitva. Hledají se čtyři vodáci.

Pojišťovny zatím zaznamenaly v souvislosti s povodněmi škody v řádu stovek milionů korun.