Vojáci si polepší o tři a půl tisíce, policisté o šest stovek

Slavnostní vojenská přísaha

Slavnostní vojenská přísaha Zdroj: Euro Martin Siebert

Vlastimil Picek aspiruje na jednoho z nejoblíbenějších ministrů obrany. Tedy alespoň u příslušníků armády. Právě za bývalého vojáka z povolání se jeho podřízeným v uniformách výrazně zvýší platy. V příštím roce to bude v průměru o deset procent, tedy zhruba o 3500 korun měsíčně.

Problém je v tom, že nůžky mezi příjmy vojáků a ostatních státních zaměstnanců se tím ještě více rozevřou. Například policisté a občanští pracovníci rezortu vnitra dostanou napřesrok plošně přidána dvě procenta. To je 600 korun.

„Průměrný plat vojáků se v návrhu rozpočtu meziročně zvyšuje o 10,2 procenta. Důvodem je vládní navýšení platů o dvě procenta, vnitřní přesuny podle požadavků ministerstva a snížení počtu vojáků,“ sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek. Nicméně po předčasných volbách se rozpočet ještě může změnit.

Vnitřní přesuny mimo jiné souvisejí s novelou zákona o vojácích z povolání, která plat pevněji svazuje se zastávanou funkcí a hodností. Vedle toho úprava počítá s různými speciálními příplatky. Sporný desetitisícový přídavek na bydlení zavedený za bývalého šéfa rezortu Jaroslava Tvrdíka by měl nahradit sedmitisícový stabilizační příspěvek a ještě služební příspěvek. Ten se bude pohybovat od tří tisíc do 7200 korun podle toho, kolik osob žije spolu s vojákem v domácnosti. Novelu by měla co nejdříve schválit vláda a pak i nová Poslanecká sněmovna. Ministerstvo obrany dosud vždy ujišťovalo, že platovou revoluci nechystá. „Čisté příjmy vojáků zůstanou na dnešní úrovni, případně vzrostou jen minimálně,“ stojí v tiskových zprávách.

Rezort vnitra už změny příplatků na obraně kritizoval. „Postrádáme důvodnost stanovení takto vysoké úrovně služebních tarifů, zejména v porovnání s úrovní platového ohodnocení v ostatních oblastech veřejného sektoru včetně příslušníků bezpečnostních sborů, jako jsou policisté nebo profesionální hasiči,“ uvedlo ministerstvo v mezirezortním připomínkovém řízení.

Desetiprocentní zvýšení platů vojáků vychází i z faktu, že napřesrok armáda zeštíhlí zhruba o 2500 lidí. Třetina z toho se bude týkat civilních zaměstnanců. Předpokládalo se ovšem, že obrana ušetří na mandatorních výdajích, které už delší dobu polykají na 60 procent jejího celkového rozpočtu. Vedení NATO členským zemím doporučuje, aby výdaje na platy, výsluhy a další zákonné dávky dosahovaly nejvýše padesátiprocentní úrovně, protože v opačném případě chybí peníze na kvalitní výcvik a investice do výzbroje.

Policisté si stěžují na platy už dlouho
Plošné navýšení platů strážců zákona o dvě procenta od ledna nepovažuje Nezávislý odborový svaz policie za dostatečné. „Spokojeni nejsme, ale to není otázka vedení policie, které udělalo, co mohlo,“ řekl začátkem týdne šéf odborů Milan Štěpánek. Dodal, že policisté požadovali navrácení 10 procent z platu, které jim před třemi lety kvůli škrtům v rozpočtu sebrala tehdejší vláda. Zatímco policisté v průměru berou asi 31 100 korun, vojáci přes 34 tisíc.