Vojenská policie přijme kvůli bezpečnosti nové vojáky

áčelník Vojenské policie (VP) Pavel Kříž

áčelník Vojenské policie (VP) Pavel Kříž Zdroj: ctk

Vojenská policie plánuje přijmout nové vojáky, své řady rozšíří o 59 policistů. Nastoupit by měli především noví členové ochranné služby, ale i kriminalisté. Důvodem je mimo jiné zhoršená bezpečnostní situace. Uvedl to náčelník Vojenské policie (VP) Pavel Kříž.

Tabulky Vojenské policie, u které nyní slouží asi 1050 vojáků a 60 občanských pracovníků, by se měly rozšířit o 59 míst do roku 2018. „Je to domluveno ve spolupráci s náčelníkem generálního štábu, který mi společně se státním tajemníkem vyšli vstříc, za což jim velmi děkuji,“ poznamenal Kříž.

Nové tabulky podle něj budou určeny výhradně pro výkon služby. „Nebudu navyšovat štáby, nebudu navyšovat administrativní pracovníky,“ zdůraznil. Přijít by mělo deset nových kriminalistů, kteří by měli bojovat s hospodářskou kriminalitou, zbytek by měli tvořit především noví příslušníci ochranných týmů. Jejich vycvičení podle něj zabere několik let.

„Umocňují to události v poslední době ve Francii nebo v Belgii, ale i zprávy zpravodajských služeb,“ řekl k přijímání nových policistů. Na zhoršující bezpečnostní situaci podle něj již VP reagovala. „Přijali jsme určitá opatření, snažíme se udělat vše pro to, abychom určitá rizika eliminovali nebo na ně byli připraveni,“ řekl Kříž.

Umocňují to události v poslední době ve Francii nebo v Belgii, ale i zprávy zpravodajských služeb

konkrétních opatřeních nechce z bezpečnostních důvodů hovořit. Zmínil pouze, že jde především o preventivní záležitosti. „Směřujeme výcvik určitým směrem, právě vzhledem k událostem ve světě, a děláme si různá cvičení, různé modelové situace. Určitým způsobem jsme posílili i ochranu na některých místech, některé návyky a postupy jsme pozměnili,“ přiblížil.

Kromě personální oblasti chce vedení VP posílit i technické vybavení. Část už byla nakoupena, další by vojenští policisté měli dostat v řádu měsíců. „Jsou to prostředky k technickému střežení jak objektů, tak i různé technické prostředky týkající se ochrany osob. Pak je třeba doplnit i další výzbroj a výstroj,“ řekl Kříž. Poznamenal, že technologický výzkum jde rychle dopředu. „Pokud je máte, tak eliminovat nebezpečí je mnohem jednodušší, ochrana je intenzivnější a úspěšnější,“ podotkl. V rychlejším nákupu jim brání složitý akviziční proces, který se ale kvůli zhoršené bezpečnostní situaci podle Kříže zjednodušuje.

Polovina uchazečů neprojde kvůli psychotestům

Podle Kříže kolem 50 procent uchazečů o místo u VP nesplní psychologické testy, což je pro zajištění dostatečného množství policistů problém. Výjimky ale Kříž povolovat nehodlá. „Jsem přesvědčen, že co budu v pozici, z psychologických testů nikdo výjimku nedostane,“ poznamenal. Značná část uchazečů pochází z jiných armádních složek, především od pozemních sil.

Vojenská policie má na starosti dopravní, pořádkovou, ochrannou i kriminální službu. Její působnost je užší než státní policie. Zabývá se především činy vojáků, zasahovat ale může také proti lidem, kteří se nacházejí ve vojenských objektech, na místě vojenských cvičení nebo tam, kde se pohybuje „chráněná osoba“, tedy například ministr obrany. Jejich pravomoci zahrnují také lidé, kteří páchají delikty proti vojákům nebo společně s nimi.

Vojenská policie rozšíří své působení v Afghánistánu
Česká Vojenská policie do konce listopadu rozšíří své působení v Afghánistánu. V zemi dosud působili dva vojenští policisté, nově by do mise pod Hindúkuš mělo vyjet osm jejich kolegů. Do budoucna by VP mohla ročně vyslat na zahraniční mise 30 až 40 vojáků.

Hlídat by tak mohli třeba návštěvy, které z Česka na vojenské základny v Afghánistánu přiletí, ale i třeba velitele úkolového uskupení nebo vojáky, kteří vyjíždí ze základny na jednání nebo nákupy. „Vojenští policisté jsou na tyto úkoly velmi dobře vycvičeni,“ řekl Kříž.

„Pevně věřím, že v roce 2016 dojde k dalšímu navýšení lidí z Vojenské policie v misích, protože se domnívám, že nikde jinde ty zkušenosti lépe nezískají. Cítím i poptávku z řad vojenských policistů,“ dodal s tím, že vysílání do misí bere i jako motivační faktor pro nábor nových policistů.

Jako ideální vidí vysílání 15 až 20 vojenských policistů do misí typu Afghánistán nebo Mali. Znamenalo by to, že se jich ročně v misích vymění 30 až 40.

Kříž po srpnovém jednání s náčelníkem německé Vojenské policie Udo Schnittkerem řekl, že v budoucnu by mohla vzniknout společná česko-německá jednotka, na které by mohli právě v Afghánistánu nebo Mali cvičit vojenské policisty.