Vojenské pocty a tisíce lidí naposledy doprovodily Havla na Hrad

Václav Havel, smuteční průvod

Václav Havel, smuteční průvod Zdroj: CTK

Rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla se přesunula na Pražský hrad. Tisíce lidí se zapojily do občanského smutečního průvodu za rakví zesnulého exprezidenta, který vyrazil z centra Pražská křižovatka. Poté se organizace pietního ceremoniálu ujala armáda, která s vojenskými poctami Havlovu rakev doprovodila do Vladislavského sálu Pražského hradu. Dnes zároveň začíná třídenní státní smutek.

Krátce po 10. hodině začala vojenská část pietního ceremoniálu za zesnulého exprezidenta Václava Havla. Rakev s ostatky první polistopadové hlavy státu vyjela z kasáren hradní stráže v Loretánské ulici na Hrad na lafetě historické houfnice, na níž byly v roce 1937 přepraveny také ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka. Táhlo ji šestispřeží vraníků.

Na trojici zapřažených koní po levé straně jeli vojáci stejně jako při Masarykově pohřbu. Rakev je zahalena do státní vlajky. Doprovázeli ji za zvuků smuteční hudby další příslušníci ve slavnostních uniformách se skloněnými šavlemi či bajonety. Zástupy lidí se se zesnulým prezidentem loučily dlouhým potleskem.

Václav Havel, smuteční průvodVáclav Havel, smuteční průvod | CTK

Do Vladislavského sálu, kde bude do pátečního pohřbu, rakev přeneslo šest vojáků. Cestu od kasáren k Hradu lemovalo 200 vojáků se slavnostní výzbrojí.

Během vojenské části ceremoniálu za rakví kráčela v dešti vdova Dagmar Havlová s dcerou, s bratrem zesnulého prezidenta Ivanem a jeho ženou. Doprovázeli je prezident Václav Klaus, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Václav Havel, smuteční ceremoniálVáclav Havel, smuteční ceremoniál | CTK

Přes nádvoří k Vladislavskému sálu nesli vojáci v červených baretech rakev za zvuku svatovítských zvonů po rudém koberci. Vedl podél katedrály, kolem balkonu, z něhož Havel před koncem roku 1989 poprvé jako československý prezident pozdravil obyvatele země a slíbil jim po letech totality svobodné volby. Vojáci v sále za tónů hudby rakev položili na katafalk. Kolem něj se postavila čestná stráž.

Ve Vladislavském sále čekala na průvod první dáma Livia Klausová s bílými kalami, poslanci, senátoři, hejtmani, pražský arcibiskup Dominik Duka či bývalý premiér úřednické vlády Jan Fischer. Přítomni byli také velvyslanci akreditovaní v Praze. Hrála Česká filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka. Jako hudební doprovod byl zvolen Sukův Smuteční pochod z Pohádky.

Václav Havel, smuteční ceremoniálVáclav Havel, smuteční ceremoniál

Klaus: Havel se zasloužil o prestiž České republiky ve světě

Nad rakví zesnulého Václava Havla při smutečním ceremoniálu ve Vladislavském sále promluvil prezident Václav Klaus. V projevu vyzdvihl Havlovy zásluhy o to, že se České republice ve světě podařilo získat prestiž a autoritu. Zároveň ocenil jeho statečnost, kdy kvůli svým nározům neváhal podstupovat ani osobní oběti. Vyjádřil také přání, aby Havlovým úmrtím neskončila v Česku éra zahájená listopadem 1989.

Lidé by podle Klause měli pokračovat v úsilí o to, aby odpovědnost nebyla prázdným pojmem a obrana svobod občanů se stala zásadním politickým pojmem. „Přál bych si, aby se všichni, jimž není lhostejná budoucnost naší země, dokázali za svůj názor a přesvědčení angažovat se stejnou odvahou a odhodláním, jak to činil Václav Havel,“ řekl Klaus.

Havel byl podle něj natolik světově uznávanou osobností, že se stal symbolem boje za demokracii a lidská práva. První polistopadový prezident je podle Klause také symbolem porevolučního přechodu od komunistické diktatury a obnovy demokracie.

„Stal se mimořádně váženou a respektovanou osobností, jíž bylo nasloucháno a jejíž hlas měl význam a váhu. Jeho názory, skutky a gesta vyvolávaly diskusi, polemiku a pozornost a uváděly věci do pohybu,“ řekl na adresu Havla Klaus.

Prezident Václav Klaus při smutečním projevu za svého zemřelého předchůdce Václava Havla ve Vladislavském sále Pražského hradu.Prezident Václav Klaus při smutečním projevu za svého zemřelého předchůdce Václava Havla ve Vladislavském sále Pražského hradu. | CTK/Zbynek Stanislav

Klaus v projevu, které kromě pozůstalých naslouchali politici a další osobnosti českého veřejného života, se několikrát zmínil také o Havlově podílu na integraci Česka do demokratických struktur ve světě, Evropské unie a Severoatlantické aliance.

„Stal se mimořádně respektovanou osobností, jíž bylo nasloucháno,“ konstatoval Klaus. „Ne vždy ve svých iniciativách uspěl. Je možné, že se tak jako každý z nás v lecčems mýlil. Ale i to je součástí života velkých osobností,“ dodal Klaus.

Jeho předchůdce ve funkci byl podle něj obhájcem hodnot humanity a lidských práv a kritikem jejich porušování některými diktátorskými režimy ve světě.

Smutečního průvodu pro veřejnost se zúčastnilo přes 10 tisíc lidí

Smuteční průvod s Havlovou rakví vyjel v 8 hodin z centra Pražská křižovatka v bývalém kostele svaté Anny na Starém Městě. Rakev vezl prosklený pohřební automobil doprovázený dvěma policejními motorkami. V čele průvodu šla vdova Dagmar Havlová s dcerou Ninou. Exprezidenta přišly doprovodit tisícovky lidí – policejní odhady mluví o více než deseti tisících.

Za proskleným pohřebním autem, které bylo ozdobeno věnci s černými stuhami, se kromě rodinných příslušníků vydali na Hrad i Havlovi přátelé. Mezi nimi je například ministr obrany Alexandr Vondra, hudebník Michael Kocáb, architekt Bořek Šípek nebo bývalý ministr vnitra Jan Ruml.

Václav Havel, smuteční průvodVáclav Havel, smuteční průvod | E15 Anna Vackova

Lidé se k průvodu přidávali po celé trase, Karlův most byl při přechodu davu zaplněn po celé délce. Atmosféra byla v chladném, podmračeném ránu velmi poklidná. Lidé téměř nemluvili. V průvodu zavlály i vlajky. Průvod pak míjel kostel Nejsvětějšího Salvátora, kde visí velký transparent s nápisem: Václave, děkujeme.

Zájemci z řad veřejnosti mohli pohřební vůz následovat až na Loretánské náměstí. V blízkosti Hradu se organizace smutečního průvodu ujala armáda.

Průvod ze Starého Města na Pražský hrad přenášela živě řada zahraničních televizí, celý například slovenská zpravodajská stanice TA3, občasné vstupy zařadila mimo jiné France24, Euronews, BBC či německá zpravodajská stanice n-tv.

Václav Havel, smuteční průvodVáclav Havel, smuteční průvod | CTK

Při státním smutku mají být vlajky staženy na půl žerdi, pořadatelé kulturních či sportovních akcí by měli zvážit jejich konání či formu. Omezení platí pro provoz hazardu. Některé koncerty jejich pořadatelé již zrušili, jiné začnou například minutou ticha, stejně bude zahájena řada sportovních klání, při nichž hráči často nastoupí s černými páskami.