Volby 2013: Boj o penzijní reformu i společné sociální pojištění manželů

Volby 2013, ilustrační foto

Volby 2013, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Co nejširší sociální záběr, to je hlavní snaha politických stran, alespoň těch, které už zveřejnily sociální programy. Politický boj, jak z nich vyplývá, se povede o důchodovou reformu. A vzhledem k vývoji volebních preferencí se dá očekávat, že druhý pilíř penzijního systému vezme zasvé.

Levice nehodlá druhý pilíř zachovat – proti jsou nejen sociální demokracie a komunisté, ale také lidovci nebo zemanovci. Komunisté by navíc rádi skončili i s klouzavým prodlužováním věku pro odchod do penze. V kolika letech by měli lidé odcházet do důchodu, ale neříkají.

V programech některých stran – TOP 09 či lidovců – se objevuje i jedna nová myšlenka: sdílené důchody nebo společné sociální pojištění manželů. Přesněji řečeno, úplně nová idea to není, tuto možnost – funguje v Německu a Švýcarsku – už zkoumalo ministerstvo práce a sociálních věcí, a dokonce si o její použitelnosti nechalo vypracovat několik studií. Společné sociální pojištění by znamenalo, že by se v každém roce manželství sečetly doby odvodů, náhradní doby i příjmy obou manželů. Každému z nich by do evidence připadla polovina. Podle předběžných propočtů by se tak průměrná penze mužů snížila o 2,6 procenta, ženám by stoupla o šest procent.

Lidovci navíc také trvají na svém modelu důchodového systému. Výše penzí by se odvíjela od počtu vychovaných dětí, znevýhodněné by tak byly bezdětné páry či jedinci.

Svým způsobem novinkou je i to, že tentokrát se všechny politické formace snaží zaujmout mladé rodiny, téměř všechny se také v různých variantách vracejí k institutu veřejné služby. Na ni, tedy na ochotu veřejné práce vykonávat, by mělo být navázáno pobírání sociálních dávek vyplácených státem. Ty by se při odepření práce mohly smrsknout na pouhé existenční minimum.

Velkým volebním tématem se tentokrát stává i sociální bydlení podporované státem, všechny politické strany také slibují, že „zatočí“ s provozovateli ubytoven, kteří nyní profitují na lidech pobírajících podporu. K sociálním slibům řadí politici i skoncování s lichvou či omezení hazardu. Se sliby, které by se daly přesně vyčíslit, však všechny politické formace svorně šetří. Raději se drží obecných proklamací.

ČSSD, SPOZ, KSČMČSSD, SPOZ, KSČM

ODS, TOP 09ODS, TOP 09

KDU-ČSLKDU-ČSL

Jana Havligerová: Volby a vzpomínky na minulost