Volby 2014: senátorská bitva ve východních Čechách

Volby - ilustrační foto

Volby - ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Na Hradecku, Rychnovsku a Trutnovsku v minulých senátních volbách dominovala sociální demokracie. Její kandidáti porazili tehdejší konkurenty s přehledem. S obhajobou to ovšem budou mít socialisté o mnoho těžší.

Ve třech volebních okrscích se o voličské hlasy uchází šestadvacet kandidátů. A o jednoho senátora už vlastně sociální demokraté přišli. Jméno Vladimír Dryml se totiž skví nikoli na sociálnědemokratickém seznamu, ale na kandidátce strany Domov.

Další dva senátoři oranžový trikot hájí. Na Rychnovsku je to Miroslav Antl, opět kandiduje jako nestraník, hlásí se však k ČSSD. V roce 2008 měl šest protikandidátů, ve druhém kole porazil tehdejší senátorku Václavu Domšovou. Ta kandidovala také jako nestraník, ovšem za SNK Evropští demokraté.

V současných volbách bude mít Antl ještě o jednoho soupeře navíc. Čelit bude například Petru Sadovskému (ANO), lidovci Luboši Řehákovi, Václavu Cempírkovi (TOP 09) a také krajskému komunistickému radnímu Josefu Lukáškovi či programátorovi Romanu Kučerovi (Piráti).

Miroslav Antl (ČSSD)
Miroslav Antl (ČSSD)Miroslav Antl (ČSSD) | isifa Senátorský mandát opět obhajuje, jak se svěřil tisku, protože tak může lépe tlačit na problémy, které trápí region. Těmi jsou především investice, čerpání dotací a dopravní situace. Také se pochlubil, že kariéru v horní komoře parlamentu zatím považuje za úspěšnou – Senát vrátil deset vysloveně špatných zákonů, senátorům se třeba podařilo zvrátit možnost, aby ředitel věznice mohl bez omezení odpustit trest trestanci, na němž se měsíce nadřeli policisté a soudy. Pochopitelně nejen kandidáti, kteří chtějí obsadit radnice, ale i uchazeči o senátorské křeslo mají při spanilých předvolebních jízdách rádi společnost. Samozřejmě významných osob z vedení stran, za které kandidují. Miroslavu Antlovi, místopředsedovi ústavněprávního výboru Senátu, přijel už na sklonku letních prázdnin na pomoc sociálnědemokratický šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. A při nejrůznějších setkáních šla suchá parlamentní legislativa trochu stranou. Například v Borohrádku na oba politiky udělala velký dojem pražírna Petra Frolíka, která dodává kávu i do karlovarského Grandhotelu Pupp. Frolíkova káva se teď možná bude podávat i v Poslanecké sněmovně. Určitě se bude vařit, jak Hamáček slíbil, u něj v kanceláři. Dvoudenní návštěva reprezentantů ČSSD v Antlově volebním okrsku rozhodně udělala dojem. Místní tisk zaznamenal: Starosta Borohrádku Milan Maček ji komentoval slovy, že se jedná o nejvýznamnější návštěvu, která kdy do Borohrádku zavítala od dob Karla IV., který ve městě přenocoval. V Lupenici předseda Poslanecké sněmovny připnul jako připomínku své návštěvy stuhu na sokolský prapor. Byl prvním ústavním činitelem, jenž obec pod Orlickými horami v její historii navštívil.
Luboš Řehák (KDU-ČSL)
Luboš Řehák (KDU-ČSL)Luboš Řehák (KDU-ČSL) | KDU-CSL I lidovecký konkurent Miroslava Antla si na předvolební kampaň přivezl posilu. Do Rychnova nad Kněžnou, kde představil svoje priority, ho doprovodili předseda strany, vicepremiér Pavel Bělobrádek a Věra Luxová, vdova po stále uznávaném bývalém předsedovi KDU-ČSL Josefu Luxovi, předsedkyně jeho nadačního fondu. Jak ale Řehák zdůrazňuje, má i lokálně uznávané podporovatele, a to v každé větší obci či městě senátního obvodu. K programovým prioritám Luboše Řeháka, starosty obce Val a předsedy sdružení MAS POHODA venkova, patří podpora místních produktů a živnostníků, udržení aktivního života na venkově a rozumné využívaní peněz z Evropské unie čerpaných prostřednictvím úspěšných místních akčních skupin. Řehákův senátní obvod si lidovci vytipovali jako jeden z pěti až osmi těch, kde jejich kandidáti mají minimálně šanci postoupit do druhého kola. Řehákovu kandidaturu kromě KDU-ČSL podporuje i SNK-ED a Nestraníci.
Václav Cempírek (TOP 09)
Václav Cempírek (TOP 09)Václav Cempírek (TOP 09) | ctk Vysokoškolský profesor, dopravní expert a také politik – v letech 2010 až 2013 byl poslancem za Pardubický kraj, zvolen jako nestraník za TOP 09. V parlamentních volbách dostal téměř devět procent preferenčních hlasů, což ho na kandidátce posunulo z devátého místa na druhou příčku. Zcela jistě si ho pamatují dopravci. V dolní komoře parlamentu v roce 2011 spolu s poslancem Radimem Vysloužilem z Věcí veřejných předložil návrh, který měl umožnit množstevní slevy na silničním mýtném pro kamiony. Své si tehdy, jako profesor Univerzity Pardubice, řekl i ke školské reformě, kterou připravoval bývalý ministr školství Josef Dobeš (VV). Byl ostře proti, mimo jiné kvůli tomu, že by omezila pravomoce akademických senátů. Cempírkovu kandidaturu podporuje také ODS.