Voliči rozhodli. S reformami je konec

Miroslav Kalousek, Petr Nečas

Miroslav Kalousek, Petr Nečas Zdroj: ctk

Komunisté jsou zpátky a sahají po moci. Přímo o hejtmanství si KSČM bude moci říct v Ústeckém kraji a na Karlovarsku. Pro vládní strany znamenají krajské volby debakl. Socialisté sice zvítězili, i oni ale ztratili 75 mandátů, jen o tři méně než ODS.

Podstatné je, že i první kolo voleb do Senátu avizuje jednoznačnou převahu levice. Její většina v horní komoře parlamentu přímo ovlivní celostátní politiku, v podstatě věstí definitivní konec reforem. Ve vážném ohrožení je i vyrovnání státu s církvemi.

„Pravice platí za nepopulární, ale nezbytné reformy. A co se týče komunistů, jsou momentálně vnímáni jako antiestablishmentová strana. Vzhledem k tomu vzali velký počet protestních levicových voličů ČSSD,“ řekl v rozhovoru pro E15 premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Komunisté už jasně řekli, že po těchto volbách by v krajích stáli o více otevřených koalic, a sociální demokraté se tomu bránit nebudou. „Jako předseda sociální demokracie budu velmi silně usilovat o to, abychom uzavírali programově blízké koalice s komunisty a lidovci,“ prohlásil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Občanští demokraté vyhráli v jediném kraji, v Plzeňském. Jiří Pospíšil, který je vedl, získal nejvíce preferenčních hlasů, téměř třikrát více než dosavadní sociálnědemokratický hejtman. Přesto se nejspíš hejtmanem nestane, ODS schází koaliční partner, bude muset čekat, komu dají přednost sociální demokraté, zda si vyberou třetí komunisty.

Krajské volby 2012Krajské volby 2012

Krajské volby 2012Krajské volby 2012

Do druhého kola doplňovacích voleb do horní komory parlamentu postoupilo nejvíce kandidátů sociální demokracie. Dvanáct adeptů v něm bude mít KSČM a jenom deset vládní ODS. Poprvé v historii se stalo, že dokonce i v hlavním městě postupuje dál komunista – místopředseda KSČM Jiří Dolejš v Praze 8.

Senátní volby jsou ty, které dělají z komunistů reálnou politickou sílu. Levicový Senát už příští rok bude rozhodovat o další zásadní změně, a to složení Ústavního soudu. Mandát vyprší celkem osmi ústavním soudcům, včetně předsedy Pavla Rychetského.

Nejvyšší soudní instance přitom může podstatně zasahovat do politického dění, připomeňme si například zrušení předčasných voleb v roce 2009.

Krajské volby sice nemají přímý vliv na vládní politiku, výrazný neúspěch vládních stran ale může oslabit Nečasův vliv v ODS a také další spolupráci TOP 09 a Starostů.