Vondra: Překročení míry schodku rozpočtu by mohlo ohrozit vládu

Alexander Vondra

Alexander Vondra Zdroj: ctk

Pokud by vláda kvůli nízkému výběru daní nedodržela plánovaný schodek státního rozpočtu ve výši 135 miliard korun - tak jak je zakotveno v programovém prohlášení - mohla by se potýkat s existenčními problémy. V dnešním diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce (OVM) to připustil ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Pokud by musela vláda na doporučení ministra financí Miroslava Kalouska škrtat ještě další výdaje v tomto roce, je koalice podle Vondry připravena dál jednat podle krizového scénáře, který má pro tyto případy připravený. Ministr obrany ale nechtěl předvídat, jestli k dalším razantním škrtům opravdu dojde.

„Závazné jsou pro nás výdajové rámce. Ministr financí Miroslav Kalousek čeká, jak půjde výběr daní za měsíc červenec. Každá vláda musí mít připravený krizový scénář. Výběry daní jsou o 15 miliard nižší. Počkejme si, vláda zatím o těch výdajových rámcích nejednala, budeme jednat až ve druhé polovině července,“ sdělil Vondra a dodal, že pokud by ale vláda rozpočet nedodržela, mohla by padnout.

Vondra také odmítl, v případě vyššího schodku, zavedení korporátní daně, tak jak navrhovaly Věci veřejné. „ODS i TOP 09 to odmítají, navýšení firemní daně o procento by vyneslo sedm miliard korun, ale situace by se tím nevyřešila. Není to cesta, kterou bychom se vydávali,“ dodal.

Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení meziročně stouply o necelá dvě procenta na 262,6 miliardy korun. Schválený rozpočet ovšem počítá s růstem o téměř sedm procent. Právě kvůli horšímu vývoji daňových příjmů, který souvisí s vývojem ekonomiky, ministr financí Miroslav Kalousek uvažuje o škrtech v příštím i přespříštím roce. Cílem je dodržet schválené střednědobé výdajové rámce.

Zaorálek: Státní rozpočet je v krizi a vláda to řeší "tupým škrtáním"

Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) ovšem tvrdí, že státní rozpočet je v krizi a výběr daní nefunguje a reformy brzdí ekonomiku. Jednoduché škrty bez rozmyslu podle něj jen přinášejí problémy a nic neřeší.

Podle Vondry jde však o důsledek ekonomické krize, se kterou se ČR musí nejprve vyrovnat. Pokud by prý vláda nepracovala na reformách a neškrtala, mohla by země zakusit podobné zkušenosti, jako Řecko. „Vybrali jsme si ten severoevropský model, tedy škrty. Ale přesto naše kroky nejdou tak daleko, jako například v Pobaltí, nebo Německu,“ řekl.

Stínový ministr obrany také připustil, že pokud vláda co nejdříve nepožádá o důvěru, bude ČSSD uvažovat o převzetí iniciativy. „My bychom dali přednost, aby vláda požádala o důvěru,“ řekl a dodal, že změny v kabinetu považuje spíše za pouhé kosmetické úpravy. Přítomnost Vondry ve vládě prý ukazuje na to, že se nic neděje. „Ministr Vondra v této vládě nemá, co dělat.“ Důvodem jsou kauzy jako ProMoPro nebo kauza ohledně solárních elektráren.