Vrchní soud propustil z vazby tři aktéry hlavní metanolové kauzy

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Olomoucký vrchní soud propustil na svobodu tři muže obžalované v hlavní větvi metanolové kauzy. Jde o Viktora Koláčka, Martina Jirouta a Libora Vanderku. Soud o tom rozhodl minulý týden, uvedla dnes Česká televize. Mluvčí soudu Vladimír Lichnovský řekl, že u mužů již podle soudu pominuly vazební důvody. Ve vazbě byli kvůli obavě z útěku. Z původní hlavní větve metanolové kauzy tak ve vazbě už nikdo není.

Rozsudek v případu Koláčka, který původně dostal 21 let, Jirouta (16 let) a Vanderky (20,5 roku) soud zrušil v polovině ledna v neveřejném zasedání. Kromě těchto tří obžalovaných byl rozsudek zrušen a vrácen krajskému soudu také v případu Alexandra Jordána (13 let), Aleše Svobody (12 let), Martina Cekoty (13,5 roku) a Roberta Sedlaříka (osm let). „Důvody vrácení případu nemůže vrchní soud stále komentovat, neboť usnesení všechny strany neobdržely,“ dodal Lichnovský.

V kauze původně figurovalo deset obžalovaných. Právní moci nejprve nabyl rozsudek v případu hlavního distributora otráveného alkoholu Jiřího Vaculy ze Zlínska, který přijal patnáctiletý trest. Vrchní soud na začátku února potvrdil doživotní trest dvěma hlavním aktérům případu, Tomáše Křepely ze Zlína a Slováka Rudolfa Fiana, kteří podle obžaloby otrávenou směs míchali.

Metanolová aféra začala 3. září 2012. Hlavním aktérům obžaloba klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

Podle obžaloby majitel firmy na výrobu autokosmetiky z Řitky u Prahy Křepela na přelomu srpna a září 2012 opatřil pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi, který byl obchodním zástupcem Křepelovy firmy Carlogic, namíchat směs o objemu 10 tisíc litrů tvořenou metanolem a ze zbylé části etanolem. Směs byla poté dále distribuována.

Počátek metanolové kauzy se datuje do přelomu srpna a září 2012
Přelom srpna a září 2012 - Tomáš Křepela ze Zlína a Slovák Rudolf Fian dodali podle žalobce asi 10 tisíc litrů směsi s jedovatým metanolem (oficiálně nakoupeným k výrobě náplně do ostřikovačů) Jiřímu Vaculovi. Ten z části vyrobil rum a vodku, zbytek prodal překupníkům.
3. září 2012 - Objevila se první oběť jedovatého alkoholu, v Havířově zemřel po jeho požití dvaašedesátiletý muž. V nemocnici později zemřela i jeho partnerka.
12. září 2012 - Do tohoto dne zabil metylalkohol již 18 lidí, většinou na severní Moravě. Vláda na úmrtí reagovala zákazem prodeje více než 30procentního alkoholu ve stáncích.
14. září 2012 - Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR, o týden později přibyl i zákaz exportu.
20. září 2012 - Policie v Opavě zajistila tisíce litrů tekutiny, kterou tvořil z poloviny metanol a z druhé etanol.
- Otevřela se cesta k uvolnění zákazu prodeje tvrdého alkoholu, když ministerstvo financí vydalo vyhlášku o nových kolcích pro lihoviny.
24. září 2012 - Policisté zveřejnili první výsledky pátrání a oznámili, že obvinili dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení kvůli namíchání otrávené směsi.
28. září 2012 - Do českých obchodů se vrátil tvrdý alkohol, nejprve ten vyrobený do konce roku 2011. Novější lihoviny mohly do prodeje po splnění administrativních požadavků. Zmírnění zákazu se týkalo i vývozu.
30. září 2012 - Státní zástupce Roman Kafka řekl, že dva obvinění muži byli jediným zdrojem jedovaté směsi.
16. srpna 2013 - V prvním veřejném procesu v metanolové kauze poslal ostravský krajský soud nepravomocně na osm let do vězení dva muže, kteří dali do oběhu 80 litrů alkoholu. Zavinili tak smrt jednoho člověka a čtyřem způsobili závažné zdravotní problémy. Už předtím odešli od soudů s nižšími tresty drobnější obchodníci s jedovatým alkoholem.
17. září 2013 - Prezident podepsal zákon o povinném značení lihu, který zavedl nová pravidla pro prodej lihovin. Mimo jiné výrazně zmenšil povolené balení alkoholu a od 17. dubna 2014 zavedl prodej lihovin jakožto koncesovanou živnost.
31. října 2013 - Ministerstvo zdravotnictví odvolalo poslední omezení související s metanolovou kauzou.
22. listopadu 2013 - Zlínská policie ukončila vyšetřování hlavní větve metanolové kauzy, ve které čelí obvinění 31 lidí, sedm z nich pro úmyslné obecné ohrožení.
10. ledna 2014 - Zlínský státní zástupce Kafka podal obžalobu v hlavní větvi metanolové kauzy.
28. února 2014 - V nemocnici v Novém Městě na Moravě zemřel muž ze Žďárska (58), zatím poslední ze 48 obětí jedovatého alkoholu.
3. března 2014 - Krajský soud ve Zlíně začal projednávat hlavní větev metanolové kauzy. Státní zástupce obžaloval 31 lidí, hlavní líčení se však týkalo jen deseti z nich. Kromě zlínského krajského soudu dostaly část kauzy na starosti i soudy v dalších městech na Moravě a ve Slezsku.
21. května 2014 - Krajský soud ve Zlíně uložil míchačům jedovaté směsi Křepelovi a Fianovi za obecné ohrožení doživotí. Hlavnímu distributorovi otráveného alkoholu Jiřímu Vaculovi ze Zlínska, který pomohl případ objasnit, soud za obecné ohrožení uložil 15 let vězení, mnohaleté tresty dostalo i dalších sedm mužů v hlavní, tzv. zlínské větvi kauzy. Jen Vacula trest přijal, ostatní se odvolali.
29. září 2014 - Krajský soud ve Zlíně začal projednávat ostravskou větev metanolové kauzy. Ze sedmi obžalovaných byli tři obžalováni z obecného ohrožení, za které jim hrozí 12 až 20 let nebo výjimečný trest včetně doživotí. Jednání by mělo vyvrcholit koncem února, s rozsudky soud vyčkával mimo jiné na rozhodnutí odvolacího olomouckého vrchního soudu, ke kterému se odvolala většina odsouzených v hlavní větvi kauzy.
20. ledna 2015 - Bylo oznámeno, že olomoucký vrchní soud zrušil v neveřejném jednání rozsudek nad sedmi obžalovanými v hlavní části kauzy a jejich případ vrátil zpět zlínskému krajskému soudu.