Východní Čechy: nováčci jdou po hlasech zavedených politiků

V žebříčku českých měst podle kvality života zvítězil Hradec Králové, následovaný Prahou a Pardubicemi.

V žebříčku českých měst podle kvality života zvítězil Hradec Králové, následovaný Prahou a Pardubicemi.

Ve východních Čechách je to podobné jako v ostatních českých a moravských regionech — většina politiků, zvláště těch, kteří stojí v čele největších měst, chce v podzimních komunálních volbách obhájit své posty. Letos to ale budou mít těžší, stojí proti nim zcela nová uskupení a soupeřů je tak více než v roce 2010.

Trend je podle politologa Jana Outlého z Univerzity Hradec Králové jasný: stejně jako na celostátní úrovni, i na té komunální je to odklon od tradičních stran. Tak třeba v osmém největším městě v republice, Hradci Králové, se utká patnáct nejrůznějších stran, hnutí a sdružení. Kromě ANO, které je také nováčkem, se do voleb zformovalo uskupení Hradec náš Domov nebo Hradečtí patrioti — strana pro sport, zdraví a kulturu.

S Úsvitem přímé demokracie se pak spojil subjekt nazvaný Otevřená radnice pro Hradec Králové. Podobné je to i v Pardubicích, tam kandidátky sestavilo sedmnáct subjektů, v Chrudimi jich půjde do voleb devět. S velkým množstvím konkurentů se budou muset utkat také obhájci postů starostů ve Svitavách nebo v Ústí nad Orlicí. Jak vidno, čím dál častěji se sdružují a do politiky, té komunální, chtějí vstoupit lidé bojující za poměrně úzké zájmy – sport, kulturu nebo ochranu přírody.

V Praskačce mají 21 kandidátních listin

Sílící trend ale neplatí pro všechna místa ve Východních Čechách. V obci Praskačka, vzdálené sedm kilometrů od Hradce Králové, mají sice do voleb jedenadvacet kandidátních listin, každá z nich však obsahuje jen jedno jméno, a kandidát je tam tak rovnou zároveň lídrem. „U nás je to tak od devadesátých let, každý je nezávislý a sežene si potřebný počet podpisů,“ vysvětlují na obecním úřadu.

V regionu jsou ale i obce, kde se horko těžko podařilo dát dohromady alespoň jednu kandidátku. Tak je to například ve Světí, obci rovněž ležící nedaleko od Hradce Králové. Tamní zastupitelstvo má sedm členů a současná starostka musela místní k tomu, aby kandidovali, přemlouvat. A v Osicích na Hradecku se dokonce volby v říjnu konat nebudou. V obci, která má téměř pět set obyvatel, se sedm lidí – tak velké by mělo být zastupitelstvo – vůbec nenašlo. Zájemci o kandidaturu byli pouze tři. Nový termín voleb pro obec ministerstvo vnitra teprve stanoví.

Osice jsou ale výjimka. V naprosté většině měst a obcí v regionu je letos větší zájem než před čtyřmi lety. Společné mají i to, že celostátní témata v komunálních volbách příliš netáhnou, řeší se místní problémy. Nakonec o tom svědčí nejen názvy, které pro svá uskupení zvolili nováčci, kteří chtějí jít do politiky. Například v Pardubicích má sociální demokracie jako jeden z bodů předvolebního programu bezplatnou městskou hromadnou dopravu pro děti do patnácti let a seniory. Se stejným plánem předstoupila v Hradci Králové před voliče ODS. Obě strany tvrdí, že to městské rozpočty unesou.

Hradec Králové

Minulé komunální volby v téměř stotisícovém Hradci Králové sice vyhrála sociální demokracie, ale při složitých povolebních jednáních neuspěla a skončila v opozici. V čele hradecké radnice tak stojí pestrobarevná středopravá koalice složená ze zástupců ODS, Hradeckého demokratického klubu, Volby pro město, TOP 09 a Doma v Hradci.

HKHK | E15

Obhájci postů se ale mají čím chlubit. Za poslední tři roky město ve velkém investovalo hlavně do školství, pustilo se do oprav škol a výstavby nových školek. Ty vznikly hned tři.

A přestože chtějí politici pokračovat s rekonstrukcemi, například Velkého náměstí nebo Všesportovního stadionu v Malšovicích, hodlá královéhradecká radnice v příštím roce i následujících letech hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. K největším soupeřům nynějšího primátora nestraníka Zdeňka Finka bude patřit například jeho současná náměstkyně Anna Meclová, která vede kandidátku Koalice pro Hradec, složenou z nestraníků a KDU-ČSL. Jejím hendikepem ale může být, že za lidovce zároveň na Královehradecku kandiduje do Senátu.

Primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub)

Hradec Králové nyní vede devětapadesátiletý lékař, rodilý Hradečan Zdeněk Fink. V komunální politice se v různých funkcích pohybuje už od roku 1998, kdy poprvé úspěšně kandidoval do městského zastupitelstva. Komunálních voleb se tedy zúčastní letos již počtvrté, potřetí jako lídr kandidátky Hradeckého demokratického klubu.

Zdeněk FinkZdeněk Fink | ctk

Primátorem Hradce Králové byl v roce 2010 zvolen až v páté volbě. Zasedá také v zastupitelstvu kraje. Až do roku 1994 Fink pracoval na ORL klinice FN Hradec Králové, nyní má soukromou praxi a je také spolumajitelem a jednatelem firmy PRO-SLUCH. Politické hnutí Hradecký demokratický klub nehodlá nic ponechat náhodě, a tak začalo vydávat i předvolební noviny.

Pardubice

V Pardubicích je předvolební situace ještě nepřehlednější než v sousedním Hradci Králové. Kandidátky do voleb podala směsice sedmnácti stran, hnutí a sdružení, jasný favorit neexistuje, někteří nynější zastupitelé jsou na úplně jiných kandidátkách než v minulých komunálních volbách. Místní znalci jsou každopádně přesvědčeni, že vítězové roku 2010 — sociální demokracie a rozklížené Sdružení pro Pardubice — nejspíš dosti ztratí. Takže pozice současné primátorky Štěpánky Fraňková (Sdružení pro Pardubice), která bude post obhajovat, je značně nejistá.

pardubicepardubice | ctk

Křesla v zastupitelstvu chtějí nově získat například nominanti hnutí ANO, nové je hnutí Pardubice pro lidi, které loni založili někteří starostové pardubických městských obvodů zvolení v roce 2010 právě na kandidátce Sdružení pro Pardubice. Z SPP řada lidí také odešla do hnutí ANO, a to tak může být černým koněm voleb. Kandidátem babišovců na primátora je Martin Charvát, současný šéf Rozvojového fondu Pardubice a donedávna člen ODS.

Do jeho nynější funkce ho ovšem vyneslo Sdružení pro Pardubice. K největším změnám ale sáhla sociální demokracie. Ta na prakticky nevolitelné místo na kandidátce odsunula současného náměstka primátorky Jindřicha Taubera, politika, s jehož jménem jsou spojována kontroverzní rozhodnutí při zadávání veřejných zakázek.

Lídrem ČSSD se tak stal Vladimír Ninger, ředitel Nemocnice Chrudim. Získat zpět ztracené pozice by chtěli občanští demokraté. Ti vedli město, s výjimkou nynějšího volebního období, téměř po celou novodobou historii Pardubic. Bez šance pak není ani TOP 09, kterou vede do voleb současný radní Jan Němec. Totéž platí o sdružení Pardubáci, jejich lídrem je náměstek primátorky František Brendl. A lidovci se spojili s hnutím Nestraníci, do voleb jdou společně pod hlavičkou Pardubice pro lidi.

Primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice)

Letošní obhajobu primátorského řetězu Štěpánka Fraňková dlouho zvažovala, byla unavená ze složité situace v koalici, která čítá čtyři uskupení. Nakonec ale řekla ano. Na kandidátku pak dostala vydatnou podporu, krýt záda ji bude mimo jiných legenda československého a pardubického hokeje Vladimír Martinec.

Štěpánka FraňkováŠtěpánka Fraňková | ctk

Devětačtyřicetiletá lékařka není v politice nováčkem, dostala se až do Poslanecké sněmovny. Do dolní komory parlamentu byla zvolena v roce 2010 za Věci veřejné, poslaneckého mandátu se ovšem vzdala hned poté, co byla v říjnu téhož roku zvolena primátorkou. Ten získala přesto, že její Sdružení pro Pardubice skončilo v komunálních volbách až druhé. Pardubice se v posledních letech potýkaly se slabým čerpáním evropských dotací, a to zbrzdilo i některé městské projekty.

Takže tvrdí, že největší radost má z toho, že se skluz podařilo dohnat. A za největší úspěch současného vedení pardubické radnice považuje rekonstrukci třídy Míru.