Vyjde to na pátý pokus? Opozice opět zkouší svrhnout Nečasovu vládu

Zleva Lubomír Zaorálek, Jiří Dienstbier, Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc a Jan Hamáček 21. prosince v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání grémia ČSSD k aktuální situaci ve vládě.

Zleva Lubomír Zaorálek, Jiří Dienstbier, Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc a Jan Hamáček 21. prosince v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání grémia ČSSD k aktuální situaci ve vládě. Zdroj: ctk

Amnestii, téma minimálně stejně žhavé jako prezidentská volba, dnes probírají poslanci na mimořádné schůzi sněmovny. Koná se na žádost opozice. Ta chce kvůli tomu, že rozsáhlý pardon hlavy státu spolupodepsal premiér Petr Nečas (ODS), svrhnout vládu. Na hlasování o nedůvěře však nemá potřebných 101 hlasů. Pátý pokus o shození kabinetu v tomto volebním období tak nejspíš skončí jako ty předešlé – neúspěchem.

„Všichni asi víme, že 101 hlasů se patrně nenajde,“ připouští například předsedkyně klubu VV Kateřina Klasnová.

Sledovat debatu o kontroverzním kroku hlavy ale nebude bez zajímavosti. ČSSD tvrdí, že amnestie byla účelově prosazena, aby učinila čáru za podvody a kauzami, jež mají počátek v divoké privatizaci devadesátých let.

Jejich tvrzení částečně nahrává fakt, že sporný druhý článek amnestie, který se týká zastavení kauz trvajících déle než osm let a hrozí u nich sazba do deseti let vězení, Klaus nekonzultoval ani s hradními právníky. Jak objevil deník Insider, jejich stanovisko si prezident vyžádal až dva dny po vyhlášení aktu. Ředitelka Dana Římanová mu v něm napsala, že i když řízení trvá déle než šest let, nelze paušálně mluvit o nepřiměřené době.

Klaus na schůzi sněmovny přijít nehodlá, nechce už nic vysvětlovat. „Je to využití amnestie a té hysterické vlny, která se kolem ní vytvořila, k řešení úplně jiných politických témat, v daném případě standardnímu souboji opozice vůči vládě,“ uvedl prezident.

Zajímavé tak bude v debatě sledovat především postoje a vyjádření politiků vládní koalice.

Premiér Nečas se zatím hájí tím, že amnestie je výsostným právem prezidenta a předseda vlády podle ústavních zvyklostí svým spolupodpisem pouze potvrzuje, že není v rozporu s právním pořádkem. Někteří právníci ale takovou interpretaci role ministerského předsedy zpochybňují.

Proti amnestii už tvrdě vystoupila část senátorů, Ústavní soud žádají o zrušení jejího druhého článku. Domáhá se toho místopředsedkyně horní komory Alena Gajdůšková společně s devětadvaceti kolegy. Ta tvrdí, že Václav Klaus „tuneluje ústavu“ po celou dobu svého mandátu.

Advokátka Hana Marvanová, která zastupuje senátory, je přesvědčená, že stížnost na amnestii má šanci. Podle ní existuje klíčový precedentní případ, a to kauza Melčák, v němž Ústavní soud zrušil rozhodnutí prezidenta o vyhlášení termínu parlamentních voleb.

Klaus: O amnestii nejde, jen ji zneužívá opozice

Podle prezidenta Václava Klause při čtvrtečním hlasování Sněmovny o nedůvěře vládě nejde o jím vyhlášenou amnestii, ale o její zneužití k politickému boji. Řekl to ve čtvrtek České televizi. „Je to využití amnestie a té hysterické vlny, která se kolem ní vytvořila, k řešení úplně jiných politických témat, v daném případě standardnímu souboji opozice vůči vládě,“ uvedl prezident.