Výpadek dovozu potravin ze zemí mimo EU by Česku problém nezpůsobil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Albert

Podíl dovozů potravin z neevropských teritorií do České republiky nedosahuje na jejich celkovém importu ani deset procent. Je tedy relativně velmi malý a jeho výpadek v souvislosti z ruským embargem na export potravin z Evropské unie, USA a dalších států by neměl způsobit v Česku problémy. Ty však může tuzemským potravinářům naopak přinést přetlak potravin z ostatních evropských zemí.

Moskva minulý týden zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky. Rusko, které je u řady potravinářských komodit závislé na dovozech, chce nahradit výpadek dovozů dovozem z mimoevropských destinací.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) má dominantní podíl na dovozech potravin do Česka evropský kontinent a jeho podíl od vstupu země do EU vzrostl. Zatímco v roce 2004 pocházelo z evropských států 81,3 procenta potravin a živých zvířat dovezených do Česka, loni to bylo již 89,1 procenta z celkové hodnoty zboží za více než 144,5 miliardy korun.

Z ostatních kontinentů se do Česka vozí potraviny nejvíce z Ameriky. Jejich podíl na dovozech však od roku 2004 klesl z takřka 11 procent na necelých šest procent. Podíl Asie na dovozech klesl ve stejném období z 5,1 na 3,6 procenta. O polovinu na 1,2 procenta se snížil i dlouhodobě nízký podíl importu z Afriky.

Bez problémů

„Proto by v případě i významnějšího restriktivního zásahu do mezinárodního obchodu s potravinami zřejmě nenastal problém, pokud jde o toky, výše rozebíraného potravinářského zboží dováženého do Česka z neevropských teritorií,“ uvedla analytička ČSÚ Drahomíra Dubská. Domácím producentům by však mohl problémy způsobit přetlak na evropském trhu vzniklý tím, že evropští výrobci ztratí v Rusku významného odběratele svých produktů.

Evropský komisař pro zemědělství Dacian Ciolos ve čtvrtek slíbil podporu producentům ovoce a zeleniny, které zasáhlo ruské embargo. Příslušná opatření hodlá podle agentury Reuters představit příští týden. Zemědělci v Evropské unii se obávají, že kvůli ruskému embargu vzniknou na evropském trhu přebytky, takže klesnou ceny i tržby a kromě toho se zvýší i nezaměstnanost.