Výplaty v Česku patří mezi nejspravedlivější, tvrdí OECD

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Extrémně nízké mzdy oproti národnímu standardu pobírá v Česku podstatně méně lidí než v jiných zemích. Tvrdí to alespoň studie OECD, podle níž jen necelých pět procent Čechů bere mzdu menší než 10,5 tisíce korun. Částka odpovídá padesáti procentům takzvaného mzdového mediánu, tedy příjmu imaginárního „prostředního“ Čecha. Tuto úroveň příjmu definuje OECD jako relativní hranici chudoby.

Výplatnici „chudých“ tak v Česku pobírá méně lidí než třeba ve Švédsku, Francii nebo Velké Británii. Podle průzkumu OECD patří Česku mezi 34 ekonomicky nejrozvinutějšími zeměmi světa v tomto žebříčku pátá příčka. Méně „chudých“ zaměstnanců vyplácí podle organizace jen Austrálie, Finsko, Dánsko a Německo. Západní soused Česka celý žebříček vede, v pásmu „chudých“ jsou podle OECD odměňována jen tři procenta zaměstnanců.

Na opačném konci seznamu se ocitá trio zemí Mexika, Turecka a Řecka. Studie poukazuje na fakt, že v Mexiku je nedostatečně odměňována takřka pětina všech zaměstnanců v zemi, v případě Turecka a Řecka jde o 18 procent, respektive 16 procent celkového objemu pracovní síly.

V průměru za celou OECD je vypláceno pod prahem chudoby bezmála devět procent zaměstnanců. Pod průměrem se nachází mimo jiné i země jako Kanada, Spojené státy, ale například i Japonsko nebo Itálie.

V rámci visegrádské čtyřky je fenomén „mzdové chudoby“ podle OECD v Česku nejméně vážný. V Maďarsku dostává extrémně malý plat přes sedm procent zaměstnanců, na Slovensku osm procent, nejhorší je situace v Polsku, kde je nedostatečně vyplácen takřka každý desátý zaměstnanec.

Vývoj minimální mzdy v Česku (v EUR)
source: tradingeconomics.com

Michaela Marksová Tominová: Podnikatelé si vyšší minimální mzdu mohou dovolit