Výroba v Česku v květnu klesla, poprvé od roku 2009

Mitas

Mitas Zdroj: Anna Vackova, E15

Průmyslová výroba v květnu oproti stejnému měsíci loňského roku klesla o 2,4 procenta. Jde o první meziroční pokles od listopadu 2009. V porovnání s předchozím měsícem byla po očištění od sezónních vlivů nižší o 0,1 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 4,2 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byla meziroční průmyslová výroba na stejné úrovni jako v květnu 2011. „Letošní květen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně,“ uvedl ČSÚ.

K meziročnímu snížení průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, klesla o 7,4 procenta. Dále pokleslo zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků, a to o 12,4 procenta, a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství o 7,3 procenta. Vzrostla naopak výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba potravinářských výrobků a výroba nápojů. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně klesly o 1,5 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o půl procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 2,4 procenta.

Nové zakázky ze zahraničí v květnu vzrostly o 9,3 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 5,3 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Dále výroba elektrických zařízení a výroba chemických látek a chemických přípravků. Nové zakázky naopak klesly u výroby základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství, výroby strojů a zařízení a výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v květnu meziročně nezměnil. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v květnu meziročně vzrostla o šest procent na 28.128 korun.

Průmysl klesl kvůli problémům eurozóny, míní analytici

Tuzemský průmysl při své závislosti na vývozu doplácí na ekonomické problémy eurozóny, míní analytici. Na domácí poptávku podle ekonomů průmysl spoléhat nemůže, pokles zřejmě bude pokračovat i ve druhém pololetí.

„Průmyslu, který je značně závislý na vývozu, podle očekávání dochází dech. Při návratu recese do eurozóny byl dopad na český průmysl jen otázkou času. V předchozích měsících držel celkové statistiky nad vodou automobilový průmysl, nicméně i ten již citelně zpomalil tempo růstu. V květnu se jeho produkce meziročně zvýšila pouze o 0,5 procenta,“ uvedl analytik David Marek z Patria Finance.

Podle analytika Jana Vejmělka z Komerční banky průmyslníci letos na domácí poptávku spoléhat nemohou a vývoj zahraniční poptávky je nejistý. „Katastrofické scénáře z konce loňského roku se sice nenaplňují, vyhlídky však rozhodně růžové nejsou,“ uvedl.

Za celý rok očekávají analytici stagnaci průmyslové výroby. „Pesimismus mírní údaje o nových zakázkách, kde došlo k meziročnímu zvýšení o 4,2 procenta a mírné zvýšení indexu nákupních manažerů. Otázkou je, zda se reálná ekonomická situace skutečně o něco zlepší,“ dodal Marek.