Výrobci: Někdo při pančování alkoholu přestřelil

Olomoučtí celníci objevili při rozsáhlých kontrolách kvůli otravám metylalkoholem v jedné z provozoven v Olomouci 113 lahví lihovin bez kolku. Fotografie poskytlo 11. září Celní ředitelství Olomouc.

Olomoučtí celníci objevili při rozsáhlých kontrolách kvůli otravám metylalkoholem v jedné z provozoven v Olomouci 113 lahví lihovin bez kolku. Fotografie poskytlo 11. září Celní ředitelství Olomouc. Zdroj: Celni reditelstvi Olomouc

Za tragickými otravami metanolem stojí podle výrobců lihovin hon za vyšším ziskem. Při ředění destilátů metyalkoholem někdo neodhadl míru, myslí si. Že by ale někdo chtěl záměrně lidi otrávit, podle nich není příliš pravděpodobné.

„Při výrobě destilátu v takové míře metylalkohol určitě nevznikl. Někdo, kdo vodku a rum pančoval, to popletl,“ uvedl například ředitel firmy Fruko-Schulz Josef Nejedlý. Metylalkohol se do České republiky podle něj dováží levně z Polska. Putuje pak například do ostřikovačů aut. Anebo se stane součástí nelegálně vyráběného alkoholu. „To provázejí obrovské úniky na daních. Roky na to upozorňujeme, stejně jako na alkohol v kanysterech,“ dodal Nejedlý.

Nelegální alkohol má na českém trhu podle něj 20procentní podíl. Ředění destilátů metylalkoholem je u nelegálních výrobců podle majitele Rodinného ovocného lihovaru Jana Kleinera stejně běžné jako to, že denaturovaný líh čistí savem. „Z Polska přivezou dva vagony metylalkoholu, smíchají to s vodkou, a utrží na tom sedm milionů korun,“ sdělil. Stát tak podle něj přichází o miliardové zisky.

„Tentokrát někdo při množení obsahu přestřelil,“ konstatoval Kleiner a dodal, že cílem bylo s největší pravděpodobností zvýšení zisků. Ani podle Kleinera ale nejspíše nebyly otravy záměrné.

:

Vláda dnes kvůli množícím se otravám metylalkoholem zřídila dočasný krizový štáb. Náměstci ministrů vnitra, zdravotnictví, zemědělství, průmyslu a obchodu, ředitele Celní správy a policejního prezidenta se sešli ještě dopoledne, aby kabinetu dali doporučení k dalšímu postupu. Nakonec kvůli množícím se otravám rozhodli o prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů je zakázáno rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 procent.