Vysoká fluktuace je díky mladým „novým normálem“. Odchod zvažují hned po nástupu

Masové odchody zaměstnanců z práce pokračují.

Masové odchody zaměstnanců z práce pokračují. Zdroj: ČTK

Fluktuace amerických zaměstnanců vyskočí letos téměř o pětinu v porovnání s dobou před pandemií, plyne z nové zprávy poradenské společnosti Gartner. Dobrovolnou výpověď ze zaměstnání dá podle odhadů analytiků letos přes 37 milionů Američanů. Původní očekávání, že takzvaná Velká rezignace, tedy vlna dobrovolných výpovědí, je dočasným pandemickým trendem, se nepotvrzuje. A vstup generace Z na pracovní trh má podle zprávy rychlé střídání zaměstnání jen nakopnout. Trend se už dostal do Británie a do Německa, Česko je možná na řadě.

Jedinou dnešní jistotou je, že si máme zvyknout na trvalou Velkou rezignaci, uzavírají autoři zprávy. „Nová očekávání zaměstnanců a dostupnost různých forem práce na dálku budou i nadále podporovat růst počtu výpovědí a fluktuaci,“ okomentoval závěry ředitel oddělení lidských zdrojů Gartner Piers Hudson. „Organizace s dvacetiprocentní mírou fluktuace před pandemií by mohly v roce 2022 a následujících letech čelit míře obměny zaměstnanců ve výši 24 procent. Například firma o velikosti 25 000 zaměstnanců by se měla připravit na dalších tisíc dobrovolných výpovědí,“ dodal.

Z USA do Británie a Německa

Americká Velká rezignace, o níž se původně předpokládalo, že je vyvolána strachem z pandemie, je nově označována za Velké přehodnocení (angl. „Great Reshuffle“). Mezi důvody, které odcházející zaměstnanci uvádějí, už nepatří strach z nakažení z nebo nízké finanční odměny, ale hlavně požadavky na lepší rovnováhu osobního a pracovního života, důraz na příjemnou firemní kulturu a možnost trvalé práce na dálku. Rostoucí sebevědomí pracovníků potvrzuje i renesance zájmu o vstup do odborových svazů a rostoucí vliv hnutí „anti-práce“. 

S roční prodlevou se trend dostal i na starý kontinent. Míra dobrovolných výpovědí britských pracovníků vystoupala v posledním čtvrtletí minulého roku na nejvyšší úroveň od roku 2009. Jen v průběhu tří měsíců na zlomu minulého léta a podzimu práci opustilo 400 tisíc Britů, o 130 tisíc více než ve stejném období v roce 2020. Za varovný signál by se daly považovat i výsledky průzkumu britské pobočky společnosti Randstad, podle níž před rokem o změně práce začalo uvažovat až 69 procent lidí. Každý čtvrtý počítal s odchodem do půl roku.

Stejnému trendu dnes čelí i sousední Německo, kde si novou práci hledá každý čtvrtý zaměstnanec a přes 40 procent lidí zvažuje odchod do tří let, vyplývá z každoročního průzkumu německé pobočky společnosti Gallup. „Poprvé v historii je ochota německých zaměstnanců změnit práci ještě vyšší než ve Spojených státech, které bojují s Velkou rezignací pracovníků,“ podotýká vedoucí výzkumník Gallupu Marco Nink.

Peníze nade vše

Výsledky průzkumů českého trhu práce jsou zatím o něco rozporuplnější. Chuť měnit práci, ať už v rovině hypotetické, nebo v podobě aktivního hledání nového zaměstnání, je v Česku srovnatelná s evropskými zeměmi zasaženými Velkou rezignací. Dlouhodobě se drží nad padesáti procenty, žádným způsobem se ovšem nepromítá do míry fluktuace českých zaměstnanců. Během pandemických let novou práci hledal nebo se po ní poohlížel každý čtvrtý až pátý Čech, plyne z pravidelných průzkumů trhu personální společnosti Grafton. Zároveň každý třetí byl otevřen dobrým nabídkám.

Letos je změně otevřeno 55 procent Čechů. Fluktuace se ale v jednotlivých odvětvích často drží v rovině deseti až třinácti procent. „Vyšší míru fluktuace, která je patrná na západních trzích, zatím u nás nepozorujeme,“ konstatuje mluvčí Graftonu Jitka Součková. Jedním z vysvětlení může být přetrvávající vysoká orientovanost Čechů na rozsah finančního ohodnocení. „Velká část lidí otevřených změnám je ve stávající práci spokojena a aktivně práci nehledá, ovšem skutečně dobrá finanční nabídka by je mohla oslovit,“ doplňuje.

Na nedostatečně vysoké mzdy si stěžuje až 64 procent českých zaměstnanců. „Tlak na růst mezd je velký – zejména v oborech, kde je nedostatek pracovníků. Ekonomická situace ale plošnému zvyšování mezd příliš nepřeje, přesto s ním více než třetina zaměstnavatelů pro letošek počítá,“ komentuje současný stav personalista společnosti Profesia CZ Michal Novák.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!