Vývoz aut a levné suroviny vytáhly přebytek zahraničního obchodu nad 17 miliard

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Zahraniční obchod České republiky skončil v květnu podle předběžných údajů v přebytku 17,3 miliardy korun. Stejně jako v dubnu přebytek meziročně vzrostl, a to o 4,7 miliardy. Oznámil to Český statistický úřad. "Na jedné straně úspěšný vývoz nových aut do zahraničí, na druhé straně levnější suroviny," shrnul zásadní faktory analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj se právě auta podílela na zlepšení zahraničního obchodu zásadní měrou, když obstarala přes dvě třetiny růstu exportu.

Schodek obchodu s minerálními palivy meziročně klesal i v předchozích měsících. V květnu se aktuálně deficit snížil o 4,5 miliardy korun. „Tento efekt však v druhé polovině roku postupně vymizí ruku v ruce s tím, jak bude odeznívat vliv loňského snížení cen ropy na světových trzích,“ uvádí hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Českému zahraničnímu obchodu pak podle něj pomáhá také intervenčně oslabená koruna a oživování ekonomiky eurozóny. „Tyto pozitivní vlivy budou přetrvávat i do druhé poloviny letošního roku,“ dodal.

K celkovému výsledku zahraničního obchodu přispělo i zvýšení přebytku bilance strojů a dopravních prostředků o 3,9 miliardy, podle ČSÚ především díky zlepšení bilance u takzvaných ostatních dopravních a přepravních prostředků o 4,8 miliardy a u silničních vozidel o 3,4 miliardy. „Čísla nenaznačila podstatné změny v české ekonomice proti minulým měsícům,“ tvrdí hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

Graphical visualization of Czech Republic Balance Of Trade

Naopak nepříznivě se vyvíjela situace obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím, u kterého poklesla aktiva o 1,9 miliardy. U bilance obchodu s polotovary a materiály se zase snížilo kladné saldo, tedy rozdíl mezi dovozem a vývozem, o 1,8 miliardy. Prohloubil se rovněž deficit zahraničního obchodu s chemickými výrobky, a to o 0,6 miliardy.

„Růst dovozu zasahuje široké spektrum výrobků investičního a dlouhodobého spotřebního charakteru. To je známkou dynamického růstu poptávky v tuzemské ekonomice,“ upozornil dále Sobíšek.

Graphical visualization of Czech Republic Exports

„V následujících měsících očekáváme další zlepšování zahraničního obchodu, jak už tomu napovídají nové zahraniční zakázky v průmyslu nebo očekávání nákupních manažerů. Průmysl si tak prostřednictvím exportu udrží dominantní roli motoru českého hospodářství,“ předpověděl ve svém komentáři Dufek.