VZP bude IZIP dál financovat. Ale jen rok

Zdravotnictví

Zdravotnictví Zdroj: sensingarchitecture.com

Oproti očekávání správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nerozhodla o ukončení projektu elektronických zdravotních knížek, VZP naopak odkoupí 46 procent akcií IZIP a získá tak ve firmě majoritu. „Podmínkou ale je, že smlouvy s IZIP bude možné vypovědět už v polovině příštího roku,“ řekl po dnešním čtyřhodinovém jednání rady její předseda Marek Šnajdr (ODS). Radní Horákovi uložili, aby dodatky ke smlouvám o případném vypovězení uzavřel do 14. prosince.

Podle deníkem E15 oslovených členů správního orgánu jmenovaných Poslaneckou sněmovnou je odpůrců projektu většina. Ten by tak mohl definitivně skončit nejpozději příští rok v prosinci, kdy by ho pojišťovna přestala financovat. „Radou přijaté řešení je nejlepší ze všech špatných, které byly na stole. Alespoň se zabrání dalšímu plýtvání,“ poznamenal člen rady za Věci veřejné Jiří Rusnok.

Nákup akcií přijde na 1,1 milionu

Minimalizaci důsledků nevýhodných smluv přivítal náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. „Považuji za velký úspěch, že se radě podařilo zkrátit rozporuplný vztah s IZIP, v němž z VZP nejen odtéká ročně až 150 milionů korun do společnosti IZIP a dalších navázaných společností, ale který byl navíc zafixován na několik let dopředu,“ uvedl náměstek.

VZP už do projektu investovala téměř dvě miliardy, nyní ji přijde minimálně na další miliony. Jen nákup cenných papírů bude stát 1,1 milionu. Pojišťovně ale umožní převzít nad elektronickými knížkami kontrolu - dosud vlastnila jen pět procent akcií společnosti - a zabránit tak převodům autorských práv nebo podezřelému utrácení, na které před týdnem ukázal audit.

O možnosti rozvázat smlouvy s IZIP informoval radní ředitel VZP Pavel Horák, podle něj to vyplývá s dohody mezi firmou a pojišťovnou. Za této podmínky může VZP podle Horáka pořídit 46 procent akcií od švýcarské společnost eHI eHealth International, na níž je převedli spoluzakladatelé projektu, zároveň europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký a další akcionáři. Horák původně navrhoval, aby pojišťovna koupila celý balík akcií. Podmínky pro jeho získání se ale nepodařilo dojednat.

V souvislosti s auditem, který mimo jiné poukázal na to, že IZIP převedla všechna klíčová autorská práva k projektu na jiný subjekt, má Horák zajistit jejich navrácení.

Heger: VZP musí přijmout odpovědnost

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nyní jedinou nedořešenou otázkou zůstává určení odpovědnosti za uzavřené nevýhodných smluv. „Je důležité, aby správní rada došla k jasným závěrům a management VZP nesl odpovědnost za projekt i s jeho případnými důsledky,“ uvedl ministr.

Člen rady za TOP 09 Jiří Skalický ČTK řekl, že o personální odpovědnosti rada dnes nejednala. Za zásadní prý považovala vyřešit problém finanční a další postup projektu. V budoucnu by se jí ale mohla zabývat, dodal Skalický. Je přesvědčen, že schválená varianta je „v rámci možného korektní“. Podle něj pro ni hlasovali zástupci státu a koalice.

Audit ukázal na podezřelé utrácení

Z auditu nařízeného VZP vyplývá, že jen letos inkasovaly 88 milionů korun firmy MD Access a Uniqsol, které jsou s IZIP personálně propojeny. Devět milionů skončilo u advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný a spol., téměř 3,5 milionu získala společnost Total Brokers Partners a dva miliony soukromý Český národní symfonický orchestr. Další peníze spolklo pořádání golfových turnajů. Pochybnosti vzbuzuje i to, že si manažeři IZIP v posledních měsících vypláceli odměny kolem 100 tisíc.

Hrozí arbitráž?

Česká televize v neděli s odvoláním na názor experta uvedla, že pokud VZP koupí 46 procent akcií IZIP, aby v něm získala většinu, nebude nadále moci projekt bez hrozby arbitráže jednoduše zastavit. Akcie vlastní švýcarská firma eHI eHealth International, která by mohla Česko žalovat za zmařenou investici.

Švýcarská společnost eHI eHealth International AG teď údajně plánuje prodat zbylých 49 procent balíku akcií softwarové společnosti Asseco Central Europe. Investor kupuje i dodavatelské společnosti IZIPu.

Základní údaje o projektu elektronických zdravotních knížek

Společnost IZIP, která spravuje elektronické zdravotní knížky, loni vyplatila svým devíti zaměstnancům 59 milionů korun. Každý z nich si tak vydělal průměrně 546 tisíc korun měsíčně, a to převážně z peněz pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).Společnost IZIP, která spravuje elektronické zdravotní knížky, loni vyplatila svým devíti zaměstnancům 59 milionů korun. Každý z nich si tak vydělal průměrně 546 tisíc korun měsíčně, a to převážně z peněz pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Účel projektu:

Systém elektronických zdravotních knížek (EZK) společnosti IZIP umožňuje sdílet informace o léčení pacientů mezi lékaři. Projekt má usnadnit i komunikaci pacienta s lékařem. Projekt podporuje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a knížku si mohou zřídit zdarma jen její pojištěnci.

Elektronická zdravotní knížka (EZK):

EZK je jakousi internetovou kartou pacienta. Obsahuje přehledy vykázané péče, uhrazených regulačních poplatků, doplatků za léky. Umožňuje kontrolovat historii pojištění a plateb pojistného. Pacient tak má přehled, kolik péče o jeho zdraví stojí, a může kontrolovat, jaké úkony si na něho lékař vykázal. EZK rovněž upozorňuje lékaře i pacienta (formou SMS či e-mailu) na preventivní prohlídky i na očkování.

Účastníci projektu:

Podle údajů z www.izip.cz je v systému zaregistrováno přes 2,5 milionu lidí, téměř 21 tisíc zdravotníků a více než 8500 zdravotnických zařízení. Systém obsahuje zhruba 84 milionů zdravotních záznamů. Podle kritiků řada přihlášených pacientů a lékařů systém nepoužívá, podle IZIP však v EZK zapisuje a čte stále více lékařů, a to zejména v pilotních krajích - v Karlovarském a na Vysočině.

Vznik:

Firmu IZIP, která projekt elektronických zdravotních knížek zajišťuje, založili v roce 2001 tehdejší poslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký (nyní poslanci Evropského parlamentu) spolu s lékařem Pavlem Hronkem. Zkušební provoz začal v roce 2002, do běžného provozu se systém dostal v listopadu 2004. Původně šlo o společnost s ručením omezeným, v roce 2006 byla firma přeměněna na akciovou společnost.

Zdroj: ČTK