Wellness netáhlo: na Liberecku zkrachoval další projekt podpořený z fondů EU

Lázeňský resort Údolí Bratrouchov

Lázeňský resort Údolí Bratrouchov Zdroj: udoli-bratrouchov.cz

Lázeňský resort Údolí Bratrouchov
Lázeňský resort Údolí Bratrouchov
Lázeňský resort Údolí Bratrouchov
Lázeňský resort Údolí Bratrouchov
Lázeňský resort Údolí Bratrouchov
13
Fotogalerie

V Libereckém kraji zkrachoval další turistický projekt, který na svůj rozvoj získal dotace z Regionálního operačního programu Severovýchod (ROP). V konkurzu skončil Lázeňský resort Údolí Bratrouchov v Krkonoších. První hosty přijal na začátku roku 2012. Přestože leží nedaleko vyhlášených středisek Harrachov a Rokytnice, nikdy se ho nepodařilo plně rozběhnout. Od června je v konkurzu. Věřitelům dluží více než 372 milionů korun.

Nejde o první podobný turistický projekt v Libereckém kraji, který navzdory milionům korun z evropských fondů zkrachoval. Podobně skončily například termální lázně společnosti Dům pohody v Chrastavě na Liberecku.

Areál za sto milionů korun se turistům otevřel v prosinci 2012, v plánu byla ještě druhá etapa za 120 milionů korun, kterou už se ale dokončit nepodařilo. O rok později investor zkrachoval. Novým majitelem je od letošního března Elektra Praha, která pětihektarový areál vydražila za 30 milionů korun. Podobně zkrachoval třeba projekt Družstva PLP Invest, které s dotacemi z EU rekonstruovalo Libereckou výšinu.

Zkrachovalá společnost Lázeňský resort Údolí Bratrouchov chtěla čtyři kilometry od Jablonce nad Jizerou vybudovat komplex se dvěma hotely a lázeňským domem s apartmány s celkovou kapacitou 190 lůžek, naučnou stezku a cyklistickou trasu. Nabízet chtěla lázeňské, wellness a fyzioterapeutické procedury a sportovní vyžití.

Projekt za 75 milionů korun financovala s využitím úvěru od Fio banky a 35 milionů získala z ROP. Podle insolvenčního správce však dnes resort disponuje jen 66 lůžky v 18 apartmánech, k dispozici je 24 parkovacích míst, lobby bar a pizzerie. Nic z toho ale není v provozu. Hodnotu komplexu správce odhaduje na 50 milionů korun.

"S ohledem na celkovou situaci na trhu a rentabilitu provozu se ovšem tato zařízení od počátku nedařilo provozovat tak, aby bylo možné splácet veškeré závazky," uvedl v insolvenčním návrhu ředitel resortu Stanislav Ron. Investorovi se kvůli tomu nepodařilo dodržet podmínky dotace a rada ROP nakonec firmu vyzvala k jejímu vrácení. V plánu přitom byla ještě například dostavba krytého bazénu a dvou vleků, na něž chtěla firma získat peníze prodejem akcií. To už se ale nerealizovalo.