WikiLeaks: Česko nechce gripeny, ale letouny F-16

F-16

F-16 Zdroj: profimedia.cz

Česko ve skutečnosti nechce nové gripeny, ale letku amerických stíhaček F-16 jako Polsko. Usiluje tak i o větší vojenskou vazbu s USA. Kvůli vysoké ceně ale navrhuje, aby letouny společně nakoupilo pět či šest středoevropských zemí. Tvrdí to e-mail analytičky soukromé bezpečnostní a zpravodajské organizace Stratfor. Elektronickou korespondenci této americké platformy, někdy označované za stínovou CIA, začal zveřejňovat server WikiLeaks. České ministerstvo obrany odmítlo informace komentovat.

E-mail z 2. září 2011 se odvolává na zdroje v Praze a ve Washingtonu, konkrétně na zástupce českého velvyslance a bezpečnostního atašé. Česká republika podle textu usiluje o letouny F-16.

„Česká republika nyní prosí Američany o F-16. Američané tvrdí, že je prodají, ale za horentní cenu. Pro Českou republiku jsou příliš drahé,“ dodává e-mail.

„Česká republika proto předkládá plán, podle něhož by se pět či šest středoevropských zemí spojilo a udělalo by hromadnou objednávku F-16 výměnou za slevu od Američanů. Šlo by asi o 85 strojů i pro Rumunsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a možná Polsko,“ tvrdí zpráva a připomíná, že podle takového plánu by mohli piloti cvičit v jedné zemi a letouny by se opravovaly v jiné.

F-16 by do regionu přitáhly i americké vojáky

„To by tyto země spojovalo a také svazovalo s USA. Američané by museli mít v oblasti vojáky, kteří by cvičili piloty,“ zdůrazňuje e-mail. Podle něj je americká vojenská přítomnost na svém území pro Česko klíčovým faktorem, který byl důležitý i při jednání o protiraketové obraně.

Pokud Česko dostane podíl na protiraketové obraně nebo dohodu o F-16, tak bude „souhlasit prakticky s jakýmkoli vojenským závazkem, který budou USA ve světě chtít“. Pokud ne, „pak je konec se závazky vůči NATO mimo euroasijský prostor“. Takové je ultimátum, píše e-mail.

Stíhačka F-16Stíhačka F-16|U.S. Air ForceStíhačka F-16

Pronájem gripenů končí v roce 2015

„Informace uveřejněné serverem WikiLeaks nebudeme komentovat. V otázce zajištění ochrany vzdušného prostoru je pro ministerstvo obrany závazné usnesení vlády z 1. února 2012. Tímto usnesením vláda pověřila ministra obrany jednat se zástupci švédské vlády o možnostech překlenovacího řešení dalším provozováním 14 letounů Jas-39 Gripen,“ reagoval na zveřejněný materiál mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.

Česká vláda začátkem února rozhodla, že se nevzdá nadzvukového letectva ani po roce 2015, kdy končí nynější pronájem švédských stíhaček Jas-39 Gripen. Ministr obrany Alexandr Vondra začal jednat se Švédskem o možném dalším „překlenovacím“ používání 14 gripenů. Do poloviny roku má informovat o výsledku jednání se Švédskem a vláda pak rozhodne, co dál.

Podle mailu se Češi ve většině záležitostí neshodují s Němci. „Němci jsou v bezpečnostní strategii jako batolata. Nevědí, jak jednat v NATO, a proto jsou vstřícní vůči Rusům. To je chybná strategie. Němci si myslí, že mohou Rusy zvládnout, ale nemohou. Němci nejsou s to přesvědčit ostatní členy NATO, tak s Rusy jednají bilaterálně a oslabují koncentraci NATO,“ shrnuje české názory e-mail.

Jas-39 GripenJas-39 GripenJas 39 Gripen

Stratfor – nový terč WikiLeaks

Internetový server WikiLeaks, známý nevybíravým zveřejňováním interních diplomatických dokumentů, začal korespondenci amerického výzkumného ústavu Stratfor zveřejňovat dnes.

Ukradené e-maily v počtu více než pěti milionů pocházejí zřejmě od hackerů, kteří se do počítačů institutu vloupali loni v prosinci. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Spoluzakladatel WikiLeaks Julian Assange, který je nyní ve Švédsku vyšetřován kvůli podezření ze sexuálních deliktů, ke zveřejnění dokumentů řekl, že Stratfor se opírá o „informátory z americké vlády, zahraniční zpravodajské služby s pochybnou pověstí a novináře“.

„Existují značné obavy, že cíli jejich zkoumání jsou mimo jiné aktivistické organizace, které bojují za spravedlivou věc,“ řekl Assange Reuters.