Z léčby cukrovky se stává ekonomický problém

Jednou z nejrozšířenějších chorob je cukrovka, v posledních letech se dokonce mluví o světové pandémii. Po celé zeměkouli žije s touto diagnózou na tři sta milionů lidí. V Evropě je to 35 milionů a péče o ně si ročně vyžádá devadesát miliard eur. Cukrovka se tak rychle stává nejen závažným zdravotnickým problémem ale také ekonomickým.

I v Česku se počet diabetiků rychle zvedá, za posledních dvacet let se zdvojnásobil. Jen loni přibylo 68 tisíc pacientů s touto diagnózou, celkem se s cukrovkou léčí 825 tisíc lidí, což je osm procent obyvatelstva. Experti zároveň odhadují, že v tuzemsku žije dalších dvě stě až tři sta tisíc skrytých pacientů, kteří zatím o své diagnóze netuší. Přes devadesát procent nemocných trpí tzv. diabetem druhého typu, který je vyvolán nevhodným životním stylem.

Léčba diabetiků loni stála zhruba pětadvacet miliard korun. Klesl přitom podíl lidí léčených nejlevnější formou, tedy jen dietou, a to na šestnáct procent z předloňské pětiny. Až dvě třetiny celkem vynaložených nákladů míří na léčbu komplikací, které nemoc doprovázejí. Trpí jimi bezmála třicet procent diabetiků. K nejzávažnějším patří poškození ledvin až jejich selhání, poškození oční sítnice a tzv. diabetická noha, která může končit až amputací. Jen loni o končetinu přišlo přes deset tisíc cukrovkářů. „Pro stát představuje jediná amputace roční náklad milion korun, nejen na léčbu, ale i na invalidní důchod, sociální dávky a na druhou stranu erár přichází o výnos daní, odvody apod.,“ vysvětlil profesor profesor Milan Kvapil, prezident Diabetické asociace ČR.

Téměř za vším stojí nadváha

Nemoci lze předcházet zdravým životním stylem a dostatkem pohybu. Ale ani po jejím rozvoji není vše ztraceno. Cukrovku se dá totiž efektivně léčit, a to pomocí tzv. bariatrických či metabolických operací, které se indikují u silně obézních pacientů. Tyto dvě choroby spolu úzce souvisí, čtyři pětiny cukrovkářů trpí tloušťkou. „Cukrovka by mohla zcela vymizet. Jenže lékaři jsou stále zafixováni na farmakologické léčbě,“ vysvětluje profesor Štěpán Svačina z III. Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.

Celkem se v zemi touto metodou ročně operuje jen 1500 nemocných.
Vyléčení, tedy vymizení příznaků a vysazení léků a inzulínu, se dosahuje u tří pětin až 95 procent pacientů podle typu operace. „Tyto výkony stojí v průměru 70 tisíc korun a náklady na ně se zdravotním pojišťovnám vrátí do dvou let,“ doplňuje přednosta OB Kliniky Martin Fried.