Z obávaného šéfinspektora Brunclíka se stalo privátní očko

Náměstek GIBS Dušan Brunclík

Náměstek GIBS Dušan Brunclík Zdroj: Reprofoto CT24

Někdejší velmi obávaný náměstek Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Dušan Brunclík se po odchodu z bezpečnostních složek stal podnikatelem. Na sklonku roku si založil živnost na ostrahu majetku a osob, činnost detektivních a informačních kanceláří a poradenství a privátní detektivní služby.

Den před Vánoci bylo do obchodního rejstříku zapsáno založení eseróčka ADSEC – consulting s identickou pracovní náplní. Jeho spolumajitelkou je Andrea Fuglíková, která bydlí na stejné adrese v Kaňovicích na Zlínsku.

Dušan Brunclík dlouhodobě nepožíval mezi příslušníky bezpečnostních složek příliš dobré pověsti. V roce 2006 se po volbách do Poslanecké sněmovny se například podílel na neopodstatněném masivním odposlouchávání téměř padesáti telefonů policistů, zákonodárců a novinářů v souvislosti s únikem takzvané Kubiceho zprávy.

Ta popisovala pronikání organizovaného zločinu do státní správy a mohla ovlivnit výsledek voleb v neprospěch tehdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, jemuž policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu věnovali jednu z pasáží zprávy. Případ byl odložen.

Mohl Brunclík za úniky?

V bezpečnostní komunitě se před časem objevily také informace, že Brunclík mohl být jedním z podezřelých, kteří vynesli tajné informace z vyšetřování ozbrojených transportérů Pandur. To ale vyšetřování oficiálně nepotvrdilo.

Brunclík také kandidoval na post policejního prezidenta proti Tomáši Tuhému a neuspěl. Odborná komise jednoznačně doporučila Tuhého. Byl to právě Brunclíkův GIBS, který stíhal někdejšího Policejního prezidenta Petra Lessyho. Soud jej ale v plné míře osvobodil.

Vyšetřování s výhradami

Policisté si už delší čas na postup inspektorů při vyšetřování některých případů stěžují. „Je potřeba říct, že to mohou být nespokojení policisté, kteří byli po právu postiženi, ale také to může být, že GIBS se někdy nedaří dělat práci dobře a některé případy můžou být šikanózní,“ prohlásil na adresu GIBS před časem ministr vnitra Milan Chovanec.

Výhrady k práci inspekce měla i Liga lidských práv. V březnu na ni podala trestní oznámení kvůli podezření ze zneužívání pravomoci. Podle ligy se měl Brunclík osobně podílet na kriminalizaci a likvidaci policisty Rudolfa Setváka, který se měl před lety stát ředitelem inspekce. Opět byl soudem osvobozen.

Brunclík před rokem 1989 spolupracoval jako takzvaný důvěrník s komunistickou Státní bezpečností, která ho vedla pod jménem Knihař. Brunclík udal několik kolegů z vojenské služby za poslech rádia Hlas Ameriky. Brunclík se bránil, že spis není pravdivý, jinak by nemohl projít prověrkou Národního bezpečnostního úřadu. Týdeník Euro ovšem disponuje jím podepsanou výpovědí, kde protirežimní skutky kolegů popsal.

Materiály o spolupráci Dušana Brunclíka s vojenskou kontrarozvědkou by E15online

Generální inspektor Brunclík má problém. Objevil se materiál o udavačství