Z partnerů radarového konsorcia jsou soupeři. Kvůli Stropnického úřadu

Ilustrační foto radaru

Ilustrační foto radaru Zdroj: profimedia.cz

Firmy ze zemí visegrádské čtyřky zapojené do projektu vojenských 3D radiolokátorů nepůjdou do armádních výběrových řízení společně. Konsorcium Reunion, vůbec první uskupení středoevropských zbrojovek, se rozpadlo a z nedávných partnerů se stali soupeři. Mohou za to požadavky úřadu Martina Stropnického (ANO).

Tuzemské společnosti Retia, Eldis či TCZ, které vyrábějí klíčové komponenty radaru, začaly jednat se zahraničními koncerny, jako je Saab, Lockheed Martin, Thales nebo Nimda. Nakolik by se na chystané zakázce české armády za 1,5 až 1,7 miliardy korun tyto firmy podílely, není zatím jasné.

„V situaci, kdy chce ministerstvo obrany podmínit účast v otevřené soutěži existencí už hotového radaru, nemá spolupráce středoevropských podniků význam. I když radar vyrobit umějí, bez jistoty referenční zakázky si nemohou dovolit zkompletovat a odzkoušet finální produkt,“ řekl deníku E15 generální ředitel Retie Petr Novák. Podle něho byli domácí výrobci ke spolupráci se zahraničními firmami donuceni.

Retia se přitom na jaře zavázala, že poskytne státu záruku 100 milionů korun, pokud by měly radary konsorcia jakékoli nedostatky.

O vypsání otevřené soutěže místo přímého oslovení zbrojovek z V4 rozhodlo ministerstvo v září. Přestože vojsko nové radary nutně potřebuje, úředníci tendr stále nevyhlásili.

Ministerstvo obrany už letos soutěž na radary nevyhlásí

Navzdory zářijovému spěchu, s nímž ministerstvo obrany zarazilo společný nákup vojenských 3D radiolokátorů v rámci visegrádské čtyřky, je kolem miliardové zakázky už druhý měsíc ticho. I když úřad Martina Stropnického sliboval urychlené vypsání výběrového řízení, dosud nerozhodl ani o termínu.

Armáda přitom náhradu za zastaralé a už poruchové radary P-37 sovětské konstrukce nutně potřebuje. V opačném případě nebude schopna monitorovat vzdušný prostor nad Českem. „Do konce roku by měla nákup radarů schválit vláda, teprve pak může následovat soutěž. Přesné datum zatím není,“ řekl šéf komunikačního odboru Jan Pejšek.

Za průtahy vyhodili náměstka Dvořáka

Podle dostupných informací průtahy způsobil bývalý náměstek pro vyzbrojování Bohuslav Dvořák. I proto začátkem měsíce ve funkci skončil. „Sekce vyzbrojování nejprve musí specifikovat parametry radaru. Předpokládá se, že tendr by mohl být zahájen v únoru,“ konstatoval nákupčí, který si přál zůstat v anonymitě.

Liknavost ministerstva nemusí být jediným důvodem, proč dodávka pěti nových radarů za 1,5 až 1,7 miliardy nabere minimálně půlroční skluz. „Vzhledem k tomu, že chceme vypsat otevřenou soutěž, nelze vyloučit stížnosti neúspěšných uchazečů. Jakákoli nejasnost v zadání, jakýkoli náznak preference určitého dodavatele může vyvolat odvolání proti výsledkům a spory, které bude nakonec řešit antimonopolní úřad,“ dodal zdroj deníku E15. Očekává se, že do výběrového řízení se přihlásí velké zahraniční zbrojovky.