Z reforem těží finančníci, a ne obyčejní lidé, vytýkali vládě demonstranti

Několik stovek lidí se 22. října sešlo na pražském náměstí Republiky, aby vyjádřili nespokojenost s vládou a jejími reformami.

Několik stovek lidí se 22. října sešlo na pražském náměstí Republiky, aby vyjádřili nespokojenost s vládou a jejími reformami. Zdroj: CTK

Více než 3000 demonstrantů dnes prošlo Prahou, aby vyjádřili odpor vládě a jejím reformám. Podle Terezy Stöckelové, mluvčí iniciativy ProAlt, která protest organizovala, jsou skutečnými hybateli vládních reforem banky a představitelé finančního sektoru. Vláda své změny dělá v jejich prospěch a byla by proto potřeba silnější veřejná kontrola těchto subjektů.

Demonstranti s transparenty popsanými hesly jako „Reformy jsou deformy“, „Stop TOP“ nebo „Volby nejsou bianco šek“, požadovali za zvuku vuvuzel a řehtaček odstoupení premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho vlády. Reformy budou mít podle protestujících nepříznivý dopad na většinu společnosti.

Jeden z mluvčích ProAltu Jan Májíček zdůraznil, že změny plánované vládou budou mít dopad na rodiny s nízkými příjmy. Protestující podle něj proto nesouhlasí například se zavedením školného nebo zpoplatněním zdravotnictví. „Není pravda, že nejsou peníze, ale jsou špatně rozdělené,“ řekl.

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy reformní zákony snižují životní standard postižených. Ti po přijetí některých vládních novel žijí v nouzi a budí se stále „hrůzou, co na ně vláda dál vymyslí“.

Několik stovek lidí se 22. října sešlo na pražském náměstí Republiky, aby vyjádřili nespokojenost s vládou a jejími reformami.Několik stovek lidí se 22. října sešlo na pražském náměstí Republiky, aby vyjádřili nespokojenost s vládou a jejími reformami. | CTK

Demonstrace se zúčastnili zástupci opozičních stran

Demonstranty přišli podpořit politici opozičních ČSSD a KSČM, mimo jiné předsedové obou stran Bohuslav Sobotka a Vojtěch Filip. Přidali se také šéf Strany zelených Ondřej Liška a předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Sobotka zdůraznil, že je pro přijetí zákona o referendu, který by dal nespokojeným lidem větší moc. „ČSSD pokládá za velmi důležité, že dnes, kdy se konají kongresy dvou vládních pravicových stran, se lidé sešli v centu Prahy a vyjádřili poměrně silně svou nespokojenost s nespravedlivými reformami, řekl Sobotka. Podle Lišky je vládní návrh zákona o referendu pouhou hrou, stejně jako je boj kabinetu Petra Nečase s korupcí „jen hrou na boj s korupcí“. „Myslíme si, že řada z reformních kroků je věcně špatných, ale také že jsou prosazovány bez ohledu na dialog se společností,“ vysvětlil Liška. Dopady reforem podle něj budou tvrdé a postihnou tu část společnosti, která z nich nebude profitovat, dodal. Bartoš uvedl, že jeho strana sice s reformami nesouhlasí, zvolená forma protestu je ale podle něj pouhým „ukazováním svalů, které nic neřeší“.

Sobotní demonstrace se zúčastnil také bývalý premiér, nyní poslanec Jiří Paroubek, který zakládá novou stranu. Také on se podepsal pod petici proti vládě Petra Nečase. „Situaci v Nečasově vládě dnes asi nejlépe vystihuje příklad manželství, kde sice domácnost každý večer navštíví strážníci kvůli domácímu násilí, ale k rozvodu nikdy z majetkových důvodů nedojde,“ uvedl pro Mediafax Paroubek.