Za poslední rok vzrostly v Česku platy o dvě procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: novak tomas/euro

Mzdy Čechů vzrostly od června 2014 do května 2015 o dvě procenta. Po odečtení inflace činil reálný růst 1,5 procenta. Vyplývá to z průzkumu mezd globální poradenské společnosti Hay Group. Celkem 84 procent českých firem mzdy zvyšovalo.

Nejčastěji se mzdy zvyšovaly v rychloobrátkovém průmyslu, kam patří například výrobci potravin či hygienických výrobků, v automobilovém průmyslu a v bankovnictví. Nejméně často se přidávalo v energetice, v maloobchodu a v pojišťovnictví.

„Nejvíce zvyšují mzdy společnosti automobilového průmyslu a centra sdílených služeb. Největší míru diferenciace v nárůstech evidujeme v sektoru IT a telekomunikace,“ uvedla zástupkyně Hay Group v ČR Gabriela Němcová.

Firmy s ryze českým vlastnictvím se přibližují v odměňování zahraničním společnostem. „Stále zaznamenáváme rozdíl v odměňování mezi českými a zahraničními firmami, a to v průměru o 11 procent. Zároveň však vnímáme trend, kdy si firmy s českými vlastníky chtějí udržet své lidi a zůstat přitažlivé prostřednictvím agresivnějších výdělků v položce variabilního odměňování,“ dodala Němcová.

Z regionálního hlediska se nejvíce v základních mzdách platí v Praze, v průměru o deset procent více než v celém Česku. Naopak nejméně se platí v Pardubickém kraji, v průměru o 16 procent méně.

Graphical visualization of Cz Wages

Nejlépe jsou placení lidé v IT a marketingu

Pozice v IT patří dlouhodobě k těm nejvíce placeným v porovnání se všemi zaměstnaneckými pozicemi (o deset procent více), podobně jako marketing (sedm procent). Skupiny, které naopak vykazují úroveň odměňování nižší, než je celkový trh, jsou v maloobchodním provozu (-17 procent) a v call centrech (-13 procent). „Všude se bavíme o rozdílech v oblasti základní mzdy. Pokud se díváme na celkové příjmy, tendence je velice podobná,“ podotkla.

Rozdíly mezi zaměstnanci s nárokem na bonus, a těmi, kteří bonusy reálně dostali, se liší podle sektorů. Společnosti v IT, centra sdílených služeb a maloobchodní firmy evidují větší rozdíl mezi nárokem a vyplacenými odměnami (rozdíly jsou 17 procent v IT, 13 procent v centrech a 10,5 procenta u maloobchodu). Menší rozdíly jsou u automobilek (3,3 procenta), pojišťoven (3,6 procenta) či rychloobrátkových firem (čtyři procenta).

Lidé jsou ochotnější změnit práci

Celková fluktuace českých zaměstnanců zůstala v roce 2014 a 2015 se 14 procenty neměnná. Zvýšila se dobrovolná fluktuace (osm procent v roce 2015 ve srovnání se sedmi procenty v roce 2014). Lidé tedy jsou ochotnější opustit své firmy a jít za novou prací.

Podle údajů Českého statistického úřadu stoupla průměrná mzda v Česku v 1. čtvrtletí na 25 306 korun. Meziročně vzrostla o 552 korun, tedy o 2,2 procenta. Spotřebitelské ceny se zvýšily o 0,1 procenta, reálně tak výdělky vzrostly o 2,1 procenta. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Databáze Hay Group v ČR zahrnuje v letošním roce rekordních více než 300 tisíc individuálních mezd od 510 firem.

Průměrná mzda vzrostla na 25 686 Kč, co si za ni koupíme?