Za výbuchy ve skladu munice prý může špatně uložené střelivo

Pyrotechnici se ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, při průzkumu dostali až k epicentru výbuchu muničního skladu.

Pyrotechnici se ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, při průzkumu dostali až k epicentru výbuchu muničního skladu. Zdroj: ctk

Neprodyšné uzavření rozsáhlého areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, odkud se už čtvrtý týden stále ozývají nekontrolované výbuchy, bude úkolem rovné stovky vojáků. O jejich vyslání rozhodla vláda. Podle informací deníku E15 bylo střelivo chybně uloženo, nedostatečná měla být i ostraha.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce celý objekt čítající na tři desítky hangárů brzy navštívit. „Případ ukázal na bílá místa v legislativě,“ řekl v narážce na skutečnost, že skladovací prostory nebyly zahrnuty do krizových plánů integrovaného záchranného systému.

Areál spadá pod ministerstvo obrany, konkrétně pod jeho Vojenský technický ústav. Ten ho převzal v roce 2012 a ročně za jeho pronájem inkasuje asi 11 milionů korun. Sklady před tím plných osm desítek let patřily pod armádní opravárenské podniky ve Šternberku a Novém Jičíně, respektive pod muniční továrnu ve Slavičíně. Areál už řadu let využívají soukromé firmy včetně Imex Group. Právě objekt, kde měla uloženou munici, 16. října explodoval.

„Nebyl dodržován zákon o zbraních a střelivu, který určuje, kolik a jaké munice může být na dané ploše uloženo. Na druhé straně byla nevyhovující mimo jiné i takzvaná technická ostraha, tedy zabezpečení kamerami, čidly a podobně,“ shodují se zdroje blízké úřadu Martina Stropnického (ANO). Zdá se tedy, že pochybily jak firmy, tak stát.

V areálu se stále ozývají neřízené výbuchy, nikdo neví proč
Z areálu muničních skladů ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku se stále ozývají nekontrolované exploze. Pyrotechnici zjišťují, co přesně je jejich spouštěčem a proč stále neustávají. V okolí epicentra proto nainstalovali další kameru. Záznam ze sledování budou pyrotechnici denně vyhodnocovat.

Munice se po výbuchu skladu rozlétla po celém areálu, některá je poškozená a exploduje. Výbuchy může způsobovat také zvěř. Pyrotechnici nalezenou munici likvidují v areálu, nebo v bezpečných vojenských prostorech, pokud stav munice umožňuje její převoz.

Aby ministerstvo mohlo areál buď prodat, nebo převést na okolní obce, muselo by nejprve provést likvidaci starých ekologických zátěží. Podle dostupných informací by si vyžádala možná i miliardové částky, protože půda je za dlouhá desetiletí značně zamořená nitráty. „Vojenský technický ústav by se skladů rád zbavil, ale na odstranění zátěží nemá peníze. To by musel zaplatit rezort jako celek,“ uvedl úředník, který si přál zůstat v anonymitě.

Odvoz potrvá i několik měsíců

Vláda zatím neřeší příčiny výbuchu, ale odstraňování jeho následků. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) bude možné začít s odvozem munice až zhruba týden poté, co zcela utichnou exploze. Vnitro už vyzvalo firmy, aby se na vyklizení připravily. Přestože mají všechny zájem celou věc urychleně vyřešit, může odvoz trvat i několik měsíců. „Musí se nejprve počkat, až materiál, který hořel, zcela vychladne,“ vysvětlil Chovanec.

Na střežení areálu se bude kromě vojáků v některých dnech podílet také zlínská jízdní policie, která bude v okolí 1200 metrů od epicentra dohlížet na to, aby do zapáskovaného nebezpečného prostoru nikdo nevstoupil.

V budově vybuchlo několik desítek tun různé munice. Dva zaměstnanci Imex Group jsou stále pohřešovaní. V 27 skladech v areálu celkem bylo odhadem kolem 1000 tun munice. Sklady si pronajímají čtyři firmy.