Začátek roku ve znamení nejistoty: víc firem chce propouštět než nabírat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nejistota ohledně ekonomického vývoje a otazníky kolem změn daňového prostředí a legislativy v Česku – to jsou podle společnosti Manpower důvody, proč v prvním čtvrtletí příštího roku plánuje mnohem více domácích firem propouštět než nabírat. Index trhu práce, který společnost sestavuje, je tak vůbec nejpesimističtější v historii, tedy od zahájení konání průzkumu ve druhém čtvrtletí 2008.

Nárůst počtu zaměstnanců předpovídají tři procenta zaměstnavatelů, propouštění 11 procent, 85 procent nepředpokládá žádné změny. Sestavovaný Čistý index trhu práce, který je rozdílem procent firem s plánem nabírat a propouštět, tak má pro první čtvrtletí hodnotu minus osm. V předchozím čtvrtletí byl index na nule, když nárůst i pokles očekávalo po pěti procentech firem.

Manpower Index trhu práceManpower Index trhu práce | Manpower

„Výsledek není optimistický, zaměstnavatelé vidí trh práce jako velmi nejistý. Prognózy pro první čtvrtletí bývají již tradičně nejslabší, navíc jsou poznamenány rokem 2012, ve kterém rostla nezaměstnanost a klesaly obraty podniků, zvláště v oborech velkoobchodu a maloobchodu, službách a průmyslové výrobě,“ uvedla generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová. Dodala k tomu, že to ale nutně neznamená, že krize na pracovním trhu bude trvat celý rok.

Jako jeden z hlavních negativních faktorů, proč se firmy nehrnou do náborů a naopak zvažují propouštění, Rezlerová uvedla legislativní nejistotu pro příští rok. Chystá se změna daňového prostředí, zatím ale není jisté, kdy začne platit, protože jsou příslušné zákony zatím stále ve schvalovacím procesu.

Nepříznivá je situace hlavně v dopravě a maloobchodu

Jediné odvětví s pozitivním očekáváním je těžba nerostných surovin s indexem pět procent. Ostatní odvětví předpokládají zhoršení situace. Nejhorší výhledy jsou v oboru doprava, skladování a logistika (-13 procent), následovaném maloobchodem a velkoobchodem (-11 procent). Optimističtěji vycházejí výsledky sezonně očištěných dat, kde zaměstnavatelé v pěti z deseti odvětví předpovídají pozitivní náborové plány pro nadcházející čtvrtletí.

„Dramatické propouštění se naštěstí nechystá ve zpracovatelském průmyslu, kde je v Česku zaměstnána zhruba polovina aktivní populace,“ poznamenala Rezlerová.

Manpower Index trhu práceManpower Index trhu práce | Manpower

Zaměstnavatelé v Praze očekávají pro první čtvrtletí 2013 relativně příznivé náborové prostředí s hodnotou čistého indexu trhu práce pět procent. Proti tomu zaměstnavatelé v Čechách předpovídají neuspokojivé náborové plány s indexem minus osm procent. Na Moravě je situace poněkud znepokojivá, index tam má pro první čtvrtletí 2013 hodnotu minus 17 procent.

Manpower Index trhu práceManpower Index trhu práce | Manpower

Nejistota na pracovním trhu se nejvíc projevuje v Evropě

Nejistota na pracovním trhu je znát i jinde ve světě. Data z globálního průzkumu ukazují, že předpověď náborů je nižší ve 29 ze 42 zemí ve srovnání s minulým čtvrtletím. Nejhorší je situace v Evropě, kde pozitivní Čistý index trhu práce zaznamenalo jen 11 z 24 zkoumaných zemí.

Nejslabší náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Řecku, Itálii, Španělsku, Slovensku a Slovinsku. Německý trh práce odolává a index hlásí mírně optimistické náborové plány.

David Marek: Český trh práce se nestihl oklepat