Žáci sebeobrany krav maga cvičili v letadle boj s teroristy

Výcvik sebeobrany krav maga v letadle

Výcvik sebeobrany krav maga v letadle Zdroj: ctk

Výcvik sebeobrany krav maga v letadle
Výcvik sebeobrany krav maga v letadle
Výcvik sebeobrany krav maga v letadle
Výcvik sebeobrany krav maga v letadle
4
Fotogalerie
Žáci izraelského systému sebeobrany krav maga trénovali v Praze techniky boje s teroristy v letadle. Na speciálním semináři, který se konal v Česku pro veřejnost poprvé, vyzkoušeli likvidaci únosce a záchranu rukojmích v trenažéru Boeingu 737 na letišti Praha-Ruzyně. Instruktor z Izraele jim vysvětloval, jak zvládat stresové situace ve stísněném prostoru letounu a jak má vypadat zneškodnění ozbrojence. Akce se konala také jako připomínka teroristických útoků na USA z 11. září 2001.

Tříhodinový kurz vedl ve výcvikovém středisku Českých aerolinií (ČSA) Izraelec Amnon Darsa, který je v mezinárodním týmu krav maga hlavním odborníkem na problematiku „antiteroru“ a pořádá výukové semináře různě ve světě pro policii, zásahové jednotky i veřejnost. Akce se zúčastnilo zhruba 40 zájemců o sebeobranu. Seminář začal rozcvičkou a ukázkou jednotlivých technik před trenažérem, ve kterém se pak střídaly skupiny studentů, kteří zkoušeli jednotlivé postupy ve stresových situacích: například při přepadení, horším osvětlení a v hluku. Darsa se zaměřil na obranu proti pistoli a noži.

Instruktoři systému krav maga svým svěřencům především vštěpují, že nejdůležitější je předcházet konfliktům, a pokud je útočník dost daleko, nejlepší je utéct. Návod k útěku ale v letícím stroji neplatí a je nutné jít do většího kontaktu s násilníkem. „Hlavní problém je minimum prostoru, bavíme se hlavně o ekonomické třídě v letadlech. Kolem je také mnoho lidí, takže kamkoliv strčíte případného útočníka, jsou tam cestující, takže je zde riziko jejich zranění. Hlavní problém ale vidím v tom, že letadlo nemůžete zastavit, takže cokoliv nastane, musí se vyřešit tam. Nepočká to a nemáte kam utéct,“ řekl Darsa.

Spolupráce cestujících

Podle něj je při konfliktu nutné dostat útočníka co nejdříve na zem, a to pokud možno vzájemnou spoluprací cestujících. Zatímco jeden člověk má na starost odzbrojení, ostatní útočníka drží, bijí a postupně svalí na zem, nebo do sedaček, kam ho „zadupou“. Co se týče hrozby pistolí zepředu, Darsa doporučuje jako základní techniku chytit dlaní a prsty horní část zbraně a natažením ruky vychýlit hlaveň pistole z přímky útoku. Pohyb ruky je následován tělem, kterým se člověk tlačí na útočníka a dodává obraně větší sílu. Druhou rukou je nutné zároveň zasadit tvrdý úder pěstí nejlépe na bradu. Důležité je stále držet pevně zbraň tak, aby mířila do strany ven a dolů. Pak je potřeba útočníkovi zbraň vykroutit z ruky a zmocnit se jí.

Použití všech prostředků k obraně

Hebrejský pojem Krav Maga se volně překládá jako „boj zblízka“ a jeho podstatou je obrana při napadení jednoduchým postupem. Odborníci ho považují za velmi účinný, protože vychází z instinktivních reakcí, které si člověk snadno zapamatuje a dokáže rychle použít i ve stresu třeba při přepadení. Krav maga učí obraně v každé situaci za použití všech prostředků včetně kopů pod pás nebo útoku na oči. Výcvik ale především vede k tomu, jak konfliktům předcházet.

V Česku se krav maga učí přibližně pět let a podle odhadu instruktorů se tréninku věnuje několik tisíc lidí. Při zápisu do kurzu je vyžadováno potvrzení o čistém trestním rejstříku a prohlášení, že zájemci nejsou příznivci krajní pravice. Cvičení je vhodné pro ženy a děti.

Systém vytvořil po druhé světové válce armádní instruktor z Bratislavy Imrich Lichtenfeld. Vedle Izraele používají tuto techniku ozbrojené složky ve Švédsku, Dánsku, USA, Belgii či Austrálii.