Zahraniční filmaři se v Česku poperou o půlmiliardu, zájemců je hodně

Příliv zahraničních investic od vybraných projektů s filmovými pobídkami v letech 2010 až 2013

Příliv zahraničních investic od vybraných projektů s filmovými pobídkami v letech 2010 až 2013 Zdroj: Statni fond kinematografie/E15

Filmoví fanoušci by mohli i letos potkat při natáčení v Česku filmové hvězdy, jako například na Oscara dvakrát nominovaného Judea Lawa či bondgirl Evu Greenovou. Záleží dost na tom, zda jejich producenti letos získají filmovou pobídku od českého státu. Ten pro zahraniční filmaře vyhradil stejně jako loni půl miliardy korun, ze kterých má proplácet až pětinu nákladů.

Jenže zájemců je tentokrát mnohem víc. Žádostí na Státní fond kinematografie přišlo téměř osm desítek, tedy o zhruba třicet více než loni. „Zájem o natáčení v Česku se každoročně zvyšuje,“ potvrdila deníku E15 ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková.

Půlmiliarda korun může být pro zahraniční filmaře nakonec málo. Více žadatelů znamená, že producenti nemusí dostat od státu zpět dvacet procent, které fond slíbil, ale méně. Ostatně již loni obdrželi zpět pouze sedm procent. Zbytek jim bude nutné doplatit z letošního rozpočtu Státního fondu kinematografie. O to méně zůstane na projekty v tomto roce.

„Je jisté, že vratka bude méně než dvacet procent, pravděpodobně ještě méně než loňských sedm procent. Objevilo se příliš mnoho projektů. Mnozí z nich proto natáčení v Česku zruší a budou zklamáni,“ řekl deníku E15 David Minkowski z tuzemské společnosti Stillking Films. Jen ta se letos podílí na osmi zahraničních projektech, které žádají o filmovou pobídku, a to v celkové částce 700 milionů korun.

Jiné země dávají alokaci hned

Problémem tuzemského systému podpory kinematografie je podle filmařů také skutečnost, že některé státy konkurující Česku nabízejí alokaci ve výši dvaceti procent okamžitě, nikoli až zpětně. „Bohužel nedostatečné financování schématu podpory filmových pobídek má za následek to, že velké množství projektů nakonec zvolí jiné státy,“ míní i šéfka fondu.

Loňská půlmiliarda na pobídky znamenala podle odhadu fondu příliv investic za téměř čtyři miliardy. Peníze zahraniční filmaři v Česku utratí například za služby, pronájmy či najaté zaměstnance.

V dobách největší natáčecí slávy v roce 2004 ale filmaři utratili ještě o miliardu více. „Z uvedeného vyplývá, že pokud bude na filmové pobídky zhruba 800 milionů korun ročně, dostaneme se s obratem na stejnou částku jako kdysi,“ podotkla ředitelka fondu.

Příliv zahraničních investic od vybraných projektů s filmovými pobídkami v letech 2010 až 2013Příliv zahraničních investic od vybraných projektů s filmovými pobídkami v letech 2010 až 2013 | Statni fond kinematografie/E15

Stát zavedl filmové pobídky od června roku 2010 v podobě vratky až dvaceti procent z celkové částky vynaložené v Česku za natáčení. Cílem bylo zastavit úbytek zakázek od zahraničních filmových produkcí, které od poloviny minulého desetiletí po zavedení pobídek v okolních státech začaly Česko masivně opouštět.

Fond nyní došlé žádosti o registraci projektů zhodnotí. Mezi ty mimořádně zajímavé patří snímek 57 hodin o teroristickém útoku na Moskevské divadlo na Dubrovce v roce 2002 v Moskvě, na který doplatilo životem 129 lidí. V Česku by se také mohl natáčet polský snímek Miesto 44, který netradičním způsobem vypráví o povstání ve Varšavě za druhé světové války.

Helena Bezděk Fraňková: Filmů se vyrábí víc, boom to ale není