Zahraniční obchod skončil v deficitu. Důvodem jsou vyšší ceny ropy a plynu

Odpojení od ruského plynu by odnesl český průmysl

Odpojení od ruského plynu by odnesl český průmysl Zdroj: Reuters

Výrobní závod společnosti Preciosa, Kamenický Šenov
Rekonstrukce Průmyslového paláce na pražském Výstavišti
3
Fotogalerie

Zahraniční obchod v dubnu skončil deficitem 28,4 miliardy korun, což je meziročně o 48 miliard korun horší výsledek. Vliv na to měly především vyšší ceny ropy a zemního plynu. Vyplývá to z předběžných údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Vývoz meziročně v dubnu klesl o 1,3 procenta na 341,8 miliardy korun, zatímco dovoz vzrostl o 13,3 procenta na 370,3 miliardy korun.

„Zahraničnímu obchodu se v dubnu nedařilo. O 48 miliard korun meziročně nižší obchodní bilanci ovlivnily zejména vyšší ceny ropy a zemního plynu, u kterého byla i větší snaha o předzásobení. Přebytek obchodu s motorovými vozidly tak byl prakticky pohlcen schodkem obchodu s fosilními palivy,“ uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Meziroční pokles průmyslu v dubnu zrychlil 

Meziroční pokles českého průmyslu v dubnu zrychlil na 3,8 procenta z březnových revidovaných 1,3 procenta. Za poklesem opět stojí automobilová výroba, kde přetrvávající problémy s nedostatkem dílů ještě umocnila vysoká srovnávací základna z loňského roku. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová produkce nižší o 0,8 procenta.

Video placeholde
Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy • Videhub

„Na dubnových výsledcích se podepsala především vysoká srovnávací základna. Před rokem jel celý průmysl po ukončení covidových omezení na plné obrátky, a to včetně výroby automobilů,“ uvedl k výkonu průmyslu v dubnu ředitel statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

Vysoká srovnávací základna podle statistiků významně ovlivnila i výsledky výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení. Na nižší produkci elektřiny, plynu a tepla se pak negativně podepsala loňská vysoká spotřeba plynu, která byla kvůli mimořádně chladnému počasí.

Stavební výroba v Česku v dubnu zpomalila meziroční růst na čtyři procenta

I stavební výroba v dubnu v Česku reálně zpomalila meziroční růst na čtyři procenta z březnových revidovaných 8,8 procenta. Pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 6,3 procenta. Inženýrské stavitelství, tedy budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně kleslo o 1,8 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce o 1,9 procenta nižší.

„Stavební produkce v dubnu vzrostla o čtyři procenta a nepřetržitě roste již 12 měsíců v řadě. Od počátku letošního roku vzrostla o téměř osm procent,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.