Zákaz vycházení bez ochrany obličeje. Potraviny budou moci dopoledne nakupovat jen důchodci

Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů. Na Staroměstském náměstí se pohybovalo pár lidí.

Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů. Na Staroměstském náměstí se pohybovalo pár lidí. Zdroj: Michael Tomeš

Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů. Stejně jako brány Pražského hradu.
Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů.
Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů.Stejně jako brány Pražského hradu.
Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů.
Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů. V okolí Malostranského náměstí také nevládl příliš velký ruch.
9
Fotogalerie

Vláda schválila zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který má platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. „Nenařizujeme nosit roušku, ale jakoukoliv ochranu úst a nosu,“ upřesnil premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání vlády. Nově také budou moci v obchodech s potravinami v čase od deseti do dvanácti hodin dopoledne nakupovat jen lidé starší 65 let. Opatření se bude týkat i drogerií, lékáren či pošty.

Nová opatření mají zamezit šíření epidemie koronaviru. O povinnosti nosit roušku nebo jinou ochranu už rozhodla řada krajů, měst či dopravních podniků. Nyní vláda rozhodla, že bude povinnost platit celostátně. „Musíme bez výjimky chránit sebe a své okolí," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dodal, že lidé mají nosit roušky, ústenky, šátky nebo šály.

Nenošení ochrany obličeje by měla policie řešit zřejmě jen domluvou. „Nechceme nikoho kontrolovat, někoho pokutovat, toto je apel. Jsme přesvědčeni, že většina lidí je odpovědných, že chápou vážnost situace," řekl Babiš. Vláda již nakoupila desítky milionů roušek a několik milionů respirátorů v Číně, nyní jedná o jejich převozu do Česka.

Odborníci i politici povinnost zakrývat obličej kvitují. „Takové rozhodnutí mělo platit už dávno,“ reagoval opoziční poslanec a lékař Bohuslav Svoboda (ODS), podle kterého se do boje proti šíření viru musí zapojit každý. „Lidé nechrání rouškou sebe, ale chrání ostatní. A ostatní chrání zase je. Musíme je nosit, lidé se za to nesmí stydět,“ dodal.

Onemocnění je nebezpečnější pro starší lidi, vláda jim proto vyhradila čas pro nakupování potravin a dalších nezbytností. „Od zítra od deseti do dvanácti hodin mohou v potravinách nakupovat jen důchodci nad 65 let," řekl Babiš. Vyhrazený čas budou mít starší lidé také v lékárnách a drogeriích. Česká pošta také rozhodla o vyhrazení stejného dopoledního času pro důchodce.

Vláda již v pondělí doporučila seniorům nad 70 let, aby po dobu současného nouzového stavu nevycházeli z domovů. Zakázala také obyvatelům domovů pro seniory, postižené či pacienty s demencemi opouštět areál těchto zařízení. Lázně mají nově zákaz přijímat nové klienty, což pro ně znamená měsíční výpadek až ve výši jedné miliardy korun. 

Vláda se také rozhodla, že prodloužení čerpání ošetřovného vyřeší zákonem a ne vládním nařízením, jak původně avizovala. Kvůli legislativní nouzi se tak mimořádně sejde parlament. „Schůzi sněmovny bychom chtěli uskutečnit v úterý. Pokusíme se ve stejný den získat souhlas Senátu a prezidenta,“ řekl Babiš. Na ošetřovné mají na devět dnů nárok lidé, kteří kvůli uzavření škol musí zůstat doma s dětmi do deseti let. Vláda chce dobu čerpání prodloužit na celou dobu epidemie.

Přísnější pravidla platí pro pendlery, tedy lidi, kteří dojíždějí za prací za hranice země. Po návratu mohou podle Babiše jen domů nebo na nákup potravin. Na hranicích budou pokaždé procházet zdravotní kontrolou.

Kabinet bude ve čtvrtek jednat o dalších opatřeních pro zaměstnance, stát bude například kompenzovat část mezd zaměstnanců z uzavřených restaurací a obchodů, a také lidí v karanténách, jejichž odměnu musí nyní hradit zaměstnavatel. „Je důležité, aby lidé zůstali zaměstnaní, i když firma nevyrábí. Je potřeba, aby nedocházelo k propuštění,“ řekl Babiš.