Zakázka snů: magistrát zaplatil právníkům 40 milionů

Architekti požadují zrušení výběrového řízení na šéfa Útvaru rozvoje hlavního města Prahy.

Architekti požadují zrušení výběrového řízení na šéfa Útvaru rozvoje hlavního města Prahy. Zdroj: Sedmicka

Už přes deset let zadává pražský magistrát advokátní kanceláři AK Balcar, Hrouzek, Veselý a partneři přípravu smluv na prodej pozemků pod bytovými domy. Za tu dobu inkasovala celkem 37 milionů a 947 tisíc korun bez DPH. Navíc má své peníze jisté, protože dostává měsíční paušál 374 tisíc bez ohledu na to, kolik smluv ten který měsíc vypracuje.

Vyplývá to z odpovědí šéfa odboru evidence, správy a využití majetku Radka Svobody, o něž deník E15 požádal podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Na předchozí otázky reagoval magistrát jen obecně.

Externistů na právní služby si Praha a její firmy najímají zhruba patnáct. Zdaleka ne všichni jsou však honorováni paušálně. Vedle AK Balcar, Hrouzek, Veselý a partneři patří mezi vyvolené, kterým každý měsíc automaticky přistávají na účtu nezanedbatelné částky, například Šachta & Partners, od letoška přejmenovaná na MSB Legal. Ta od pražského dopravního podniku inkasuje 672 tisíc měsíčně.

Podle zdrojů blízkých magistrátu si AK Balcar, Hrouzek, Veselý a partneři nechávají platit nejen za každou smlouvu, ale i za jejich kopie. Celkem už kancelář připravila na 13 tisíc smluv, z toho některé měly i 200 kopií, kde právníci ověřovali podpisy kupujících.

I když se i tato firma utkala o zakázku v tendru, o jejím vítězství se rozhodlo za bývalého ředitele majetkového odboru Petra Ďurici. Právě on spolu se šéfem odboru městského investora Jiřím Tomanem jsou považováni za dva nejmocnější pražské úředníky napojené na lobbistu Romana Janouška.

Za vysoké náklady, které platí právním externistům, čelí magistrát už dlouho kritice. Například jen loni za tyto služby zaplatil téměř 150 milionů. Vedení radnice se hájí tím, že v jeho legislativně právním odboru pracuje dvacítka lidí, z toho přibližně dvě třetiny jsou právníci a ti by podle magistrátu veškerou agendu nezvládli zpracovat. Hlavní náplní jejich práce není příprava smluv, ale zpracování a posuzování podkladů pro jednání rady hlavního města. Vedle toho se odbor zabývá i veřejnými zakázkami.

Čtěte také:

Nový ředitel dopravního podniku s ním nebude mít nic společného, ani jeho rodina

Primátor Svoboda chce osekat dozorčí radu DPP

Příští šéf DPP nebude Svobodův člověk

Vedení Prahy teď chystá tendr na právní poradce, jehož cílem mají být úspory a centralizace. „Vedle vysokého stupně transparentnosti při výběru dodavatelů těchto služeb chceme posílit kontrolu nad vynakládáním veřejných prostředků,“ řekl Svoboda.

S advokátními kancelářemi, které město po odborné stránce vyhodnotí jako nejlepší, uzavře rámcové smlouvy pro celkem osm oblastí, jako jsou třeba investice, evidence a využití majetku či potřeby městské policie. Pro každou oblast pak budou vyhlašovány minitendry, v nichž má být jediným kritériem cena.

Právníky najímají i jiné úřady

Až 120 milionů korun chce v následujících čtyřech letech utratit státní Správa železniční dopravní cesty za právní služby. V tendru chce vybrat pět advokátních kanceláří, s nimiž budou uzavřeny rámcové smlouvy. Podobnou soutěž už vypsalo ministerstvo obrany. V příštích třech letech chce za právní poradenství vynaložit až 40 milionů.