Zákon o státním zastupitelství zřejmě padne pod stůl. Benešová žádá o jeho stažení

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která je ve hře jako budoucí ministryně spravedlnosti, přichází 26. června do Kramářovy vily, kde se setkala s premiérem Jiřím Rusnokem.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která je ve hře jako budoucí ministryně spravedlnosti, přichází 26. června do Kramářovy vily, kde se setkala s premiérem Jiřím Rusnokem. Zdroj: CTK

Zřízení specializovaného protikorupčního úřadu má smysl, změnila včera svůj dosavadní názor ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Musím přiznat, že mě Lenka Bradáčová brilantní argumentací přesvědčila o smyslu existence tohoto úřadu, řekla po pracovní schůzce s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a vrchními státními zástupci v Praze a Olomouci Bradáčovou a Ivo Ištvanem.

Benešová přes svou změnu názoru stažení návrhu zákona o státním zastupitelství, který je ve sněmovně ve druhém čtení, vládě navrhne. Chce zákon předělat a na podzim znovu odstartovat jeho projednávání. Protikorupční útvar by měl mít podle ní samostatný rozpočet, čímž by se zvýšila jeho nezávislost. „Například jako má Nejvyšší kontrolní úřad,“ uvedla. V návrhu ji chybí i řešení odchodů žalobců do důchodu. Důstojné výsluhy by podle ní umožnily personálně omladit zejména Vrchní státní zastupitelství v Praze. Za sporné považuje rušení vrchních státních zastupitelství.

Absenci protikorupčního speciálu lze podle Benešové nahradit posílením pravomocí jednotlivých protikorupčních odborů státních zastupitelství. Šlo by o rychlou změnu, protože to lze udělat novelou ministerské vyhlášky. Benešová ale neupřesnila, co by konkrétně novela měla změnit.

Státní zastupitelství jsou proti

„Můj návrh na stažení zákona zástupci justice respektovali,“ sdělila. Tiskové konference se ale nikdo z nich neúčastnil a novinářům doslova proklouzli. „Omluvili se z pracovních důvodů,“ vysvětlila ministryně jejich nepřítomnost. Vrcholní představitelé státního zastupitelství se stažením nesouhlasí. Nejvyšší státní zástupce ještě včera vydal prohlášení, že návrh zákona nadále považuje za dobrý a podporuje ho. Podobně Bradáčová z pozice prezidentky Unie státních zástupců v tiskovém prohlášení uvedla, že se zpětvzetím návrhu zákona nesouhlasí. Ištván již dříve připustil, že reforma soustavy státního zastupitelství chystaná Nečasovou vládou měla určitá pozitiva, byť nesouhlasí s rušením vrchního zastupitelství v Olomouci.

Blažek: Zákon bude odložen do ztracena

„Zpětvzetí znamená jasné vítězství všech odpůrců trendů symbolizovaných osobami Lenky Bradáčové a Pavla Zemana, a to uvnitř i vně soustavy státního zastupitelství. Na tom nic nemění ani fakt, že to momentálně ani jeden z nich nemůže přiznat,“ reagoval ostře exministr Pavel Blažek (ODS). Podle něj je tento krok de facto „odložením zákonu do ztracena“. Blažek také uvedl, že je nezbytné zachovat vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které vyšetřuje případ kolem údajné korupce v kauze Nagyová. Podle něj je plánované zrušení tohoto zastupitelství nutno přehodnotit a „naopak jej za zásluhy o moderní pojetí demokracie zachovat na věčné časy a nikdy jinak“.

Návrh zákona již v červnu podpořila v prvním čtení Sněmovna, poslanci ale měli k normě výhrady a ohlásili, že budou chtít normu upravit. Jak předsedovi poslaneckého klubu ODS Marku Bendovi, tak šéfovi klubu ČSSD Jeronýmu Tejcovi vadí příliš rozsáhlé pravomoci státních zástupců a jejich problematická odvolatelnost. Podle Bendy vláda příliš podlehla diktátu státních zastupitelství. Podle Tejce musí silnější postavení nejvyššího státního zástupce odrážet i možnosti jeho odvolání.