Záměr magistrátu sloučit pražská učiliště vyvolal vlnu odporu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Kotatko, Mlada fronta E15

Plán pražského magistrátu sloučit kvůli úsporám několik středních škol a učilišť naráží na sílící odpor pedagogů, rodičů žáků i veřejnosti. Nevoli vyvolává hlavně snaha zrušit Odborné učiliště a Praktickou školu Chabařovická v Praze 8, kam chodí děti s lehkým mentálním postižením a závažnými vývojovými poruchami učení. Petici proti jejímu sloučení s Odborným učilištěm Vyšehrad už podepsaly přes tři tisíce lidí. Osmá městská část chce budovu pronajmout soukromému zařízení.

„Po jednání s magistrátem a městskou částí jsme postupně nabyli dojmu, že je to předem domluvená dohoda mezi pražskou radní pro školství Irenou Ropkovou a místostarostou Prahy 8 Matějem Fichtnerem,“ uvedl šéf odborové organizace Federace výkonných zaměstnanců ČR Miroslav Prokop. Dodal, že škola funguje bezproblémově.

Navštěvuje ji přes 250 žáků – má tedy naplněnou kapacitu, pět desítek pracovníků a moderní vybavení pro praktickou výuku cukrářů, kuchařů, pekařů, řezníků a číšníků. Hlavním důvodem pro přestěhování školy na Vyšehrad je záměr městské části pronajmout budovu v Chabařovické ulici soukromému vzdělávacímu zařízení 1. KŠPA.

Praha 8 chce budovu nynějšího učiliště pronajmout soukromému subjektu, a tak získat 1,6 milionu korun ročně.

Radnice by tak údajně získala 1,6 milionu korun ročně. „Peníze by neměly být nadřazené vzdělávání, zvláště u dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, kterým se po získání výučního listu výrazně zvyšují šance na trhu práce,“ připomněl Prokop.

Autoři petice argumentují tím, že učiliště slouží nejen Praze 8, ale i přilehlým obcím severně od metropole. Kdyby měli rodiče s žáky dojíždět na Vyšehrad, znamenalo by to pro ně dopravní komplikace. V hlavním městě jsou navíc jen dvě státní školy se speciálními vzdělávacími potřebami se zaměřením na gastronomické obory.

Ropková se snaží situaci uklidnit. „Ke stěhování by mělo dojít nejdříve za dva roky. Většina dětí, které v Chabařovické studují, se vlastně stěhovat nebude, protože obory jsou dvouleté,“ argumentuje. Její slova platí jen částečně, polovina oborů je tříletých.