Zaorálek: Neplánujeme masový odchod českých krajanů z Ukrajiny

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Česko neplánuje žádný hromadný odchod krajanů z Ukrajiny, kteří už nyní mají velmi zjednodušenou cestu, jak se trvale usadit v České republice. Řekl to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který dnes přiletěl na Ukrajinu, aby se v Žytomyru setkal s volyňskými Čechy a seznámil se s jejich situací. Přivezl s sebou také přes 100 kilogramů zdravotnického materiálu určeného pro nemocnice na východě Ukrajiny.

„Nemáme úmysl přestěhovat Čechy (ukrajinské – pozn. red.) nějakou vlnou. Nejde nám o nějaký masový exodus,“ uvedl Zaorálek, podle něhož jeho úřad nemá informace, že by krajané byli na Ukrajině vystaveni nějakému útlaku, což potvrdili i krajané na místě. V zemi jich žije okolo pěti tisíc.

Snahou Česka je podle něj naopak pomoci Ukrajině, aby se situace v zemi zlepšila. V březnu se prostřednictvím Spolku volyňských Čechů v Žytomyrské oblasti obrátilo na české představitele 40 rodin s žádostí o pomoc s přesídlením do Česka kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v důsledku rusko-ukrajinského sporu o Krym, který Moskva mezitím anektovala.

Česká vláda tehdy neviděla k repatriaci krajanů bezprostřední důvod, minulý týden ale repatriaci podpořil prezident Miloš Zeman.

Hlavním cílem dnešní Zaorálkovy cesty je právě Žytomyr na západě Ukrajiny, kde se odpoledne setká s volyňskými Čechy. „Jde nám o to na místě zjistit, zda se situace nezměnila,“ přiblížil ministr. Česká diplomacie podle něj ani nemá informace, že by mezi krajany byl velký zájem o návrat do původní vlasti.

„Kdo dnes chce přesídlit, tak má poměrně zjednodušenou cestu,“ připomněl ministr, že čeští krajané na Ukrajině mohou od dubna při prokázání českého původu získat v ČR trvalý pobyt, což letos využilo asi 30 lidí.

Zjistit, jak může Česko pomoci

V Žytomyru Zaorálek také odhalil pamětní desku připomínající 80 volyňských Čechů zavražděných v roce 1938 během stalinského teroru. „Byla to naprosto absurdní tragédie a obrovské neštěstí,“ prohlásil ministr při aktu, jehož se zúčastnili volyňští Češi v krojích i potomci zavražděných z roku 1938. Podle Zaorálka jejich předci zemřeli za důstojnost života.

Šéf české diplomacie se rovněž setkal s gubernátorem Žytomyrské oblasti Serhijem Maškovským a na závěr své návštěvy se v Kyjevě sejde s první náměstkyní ministra zahraničí Natalijou Halibarenkovou.

„Chtěl bych zjistit, jak se Ukrajina připravuje na blížící se zimu a co pro ně můžeme udělat,“ uvedl ministr s tím, že by Česko mohlo poskytnout sušené mléko, stany či deky.

Už dnes přivezl dodávku humanitární pomoci obsahující obvazový materiál, popáleninové sety, chirurgické rukavice, gázu nebo hemostatické sítě.

Jde o poslední část ze dvou tun zdravotnického vybavení, které Praha poslala nemocnicím na východě Ukrajiny.

Nad rámec této pomoci plánuje Česko na východ země dodat ještě dva dýchací přístroje, jejichž nákup zajišťuje české velvyslanectví v Kyjevě.