Zaorálek poletí s podnikatelskou misí do Íránu, setká se i s Rúháním

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Vláda schválila cestu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) do Íránu. Zemi navštíví i s podnikatelskou delegací na začátku září. Setká se se svým protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem i s prezidentem Hasanem Rúháním.

Cílem návštěvy, která se uskuteční od 4. do 7. září, je podle ministerstva zahraničních věcí přispět „k dalšímu rozvoji bilaterálních vztahů s Íránem v politické a zejména ekonomické oblasti, a využít tak jejich oživení po letech stagnace“. Zaorálka proto doprovodí do Teheránu a Isfahánu početná podnikatelská delegace. Kromě Rúháního a Zarífa Zaorálek potká také ministra průmyslu a dolů Mohammada Rezu Nematzadého, ministra financí Alíma Tadžebníjá nebo předsedu parlamentu Alíma Larídžáníma. Kromě obchodních záležitostí by měl Zaorálek v Íránu jednat také o aktuální situaci včetně boje proti extremismu a terorismu.

Hospodářská komora již dříve uvedla, že plánuje v Íránu uspořádat několik setkání s místními podnikateli. Z Česka by do Íránu měli odletět zástupci českých firem z oborů hutnictví, energetiky, farmacie, logistiky, dopravní infrastruktury nebo bankovnictví.

"Silné" obchodní příležitosti v Íránu

Írán nabízí silné obchodní příležitosti. V Teheránu by měla být v budoucnu otevřena zahraniční kancelář agentury CzechTrade. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) také zahájila projednávání nových obchodních případů do země, zatím ve fázi poradenství a předběžného posouzení. Podmínkou pro zahájení konečného posouzení obchodních případů je odvolání sankcí znemožňujících vývoz do Íránu v následujících měsících.

Světové mocnosti uzavřely 14. července s Íránem dohodu, která blokuje přístup Teheránu k vývoji jaderných zbraní výměnou za zrušení mezinárodních hospodářských sankcí. Uzavřena byla po mnohaletém úsilí vyjednávačů z USA, Británie, Francie, Ruska, Německa, Číny, Íránu a EU.

Český vývoz do Íránu dosáhl loni 564 milionů korun. Dovezlo se naopak zboží v hodnotě 163 milionů korun. Před deseti lety přitom byla roční hodnota vývozu čtyřnásobná. České firmy v posledních letech vyvážely do Íránu hlavně sklo, kuchyňské zboží či léky. Opačným směrem mířily vinné hrozny, ovoce, ořechy či koberce.