Zapomeňte na "Děkujeme, odcházíme". LOK slibuje ještě větší protesty

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel Zdroj: CTK

Protestní akce zdravotníků Děkujeme, odcházíme, v níž loni dala výpověď čtvrtina lékařů z nemocnic, bude mít pokračování. A to má být ještě razantnější a také mezinárodně koordinované. Po dnešní poradě předsedů nemocničních organizací to oznámil předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Protest má být podle Engela větší - v boji za zvýšení platů se v něm totiž spojí lékaři zemí visegrádské čtyřky (V4). Nejspíše v listopadu nejprve lčeští i zahraniční ékaři společně uspořádají symbolickou akci a na ní pak má nazávat již razantní protest v Česku, který podle Engela svým způsobem překoná Děkujeme, odcházíme. K té by se již měly připojit sestry i ostatní personál. „Pokud jde o domácí protesty, chápeme, že musíme překonat loňskou akci Děkujeme, odcházíme,“ uvedl Engel.

„O akci bude veřejnost včas vědět. Mohu ujistit pacienty, že pro ně bude méně nepříjemná, než by byl dopad vládních reforem,“ řekl Engel. Nechtěl však říct nic bližšího ani k datu akce ani k jejímu obsahu. Je ale možné, že český protest bude také až příští rok, řekl Engel s tím, že důležité je, aby byl protest dobře připraven, ne rychlost.

Cílem je podle Engela vymoci na vládě plnění memoranda, tedy zejména tu část, která počítala s vyššími platy pro lékaře. „Určitě se už nenecháme uklidnit sliby na dílčí a postupné kroky,“ řekl šéf LOK. V nemocnicích měly letos stoupnout platy o deset procent, stouply však „jen“ o 6,25 procenta a jen ve státních nemocnicích. V krajích se lékaři a sestry více peněz nedočkali. „Lékařské odbory splnily svoji část memoranda, splnit by ji měla také vláda. Cítíme se podvedeni,“ řekl Engel.

Loni k 1. březnu chtělo z nemocnic odejít 3800 lékařů. Na podzim připomínali odboráři vládě její slib v happeningové kampani.

Odbory žádají zákon o odměňování ve zdravotnictví s vlastní platovou tabulkou. Vidí v něm jedinou záruku, že platy v nemocnicích stoupnou.

K reakci ministerstva, že odboráři mají svůj protest zaměřit proti krajům, které platy ve svých nemocnicích nezvýšily, uvedl místopředseda lékařských odborů Miloš Voleman, že státním nemocnicím platí zdravotní pojišťovny za stejnou péči „násobně lépe“, proto na platy mají zdroje. Nastal čas razantních akcí, další vyjednávání s politiky nemá podle Volemana smysl, leda by změnili názor.

Lékařské odbory koordinují protest se zdravotnickými odbory. Ty vytkly (TOP 09), že reformními zákony destabilizuje české zdravotnictví, a vyzvaly ho, aby na post ministra rezignoval.

Problémy zdravotníků v zemích Visegrádu jsou podle Engela podobné, lékaři budou podle dohody šéfů svých odborových svazů při protestních akcích a podávání hromadných výpovědí postupovat společně.