Zasedne sněmovna o víkendu? Na programu jsou klíčové vládní zákony

sněmovna (ilustrační foto)

sněmovna (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Na červencové schůzi sněmovny, která začala včera, by se mohlo jednat i v sobotu a v neděli. Měl by to ale být spíše ojedinělý výstřelek opozice. Ta chce sice zdržovat jednání o předloze zákona o elektronické evidenci tržeb, prázdniny ale v dolní komoře parlamentu trávit nehodlá. Vleklejší obstrukce tedy odloží na podzim.

„Jsme připraveni pracovat nejen v sobotu, ale třeba i v neděli. Naším cílem je, aby zákon nebyl přijat,“ prohlásil šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Návrh normy, jež má evidenci zavést, začali zákonodárci projednávat v červnu. Její první čtení nedokončili a jednání o návrhu by mělo pokračovat tento pátek.

Poslanci mají na stole návrhy zákonů, které Sobotkův kabinet označuje za klíčové – kromě elektronické evidence tržeb je to i registr smluv, a tak vládní koalice zvažuje, jak by mohla opozici „vypálit rybník“.

Například hnutí ANO v podstatě znovu vytáhlo návrhy na změnu jednacího řádu. Zákonodárcům by chtělo vzít možnost brát si přestávky na jednání poslaneckých klubů. Zatímco nyní ke vzetí pauzy stačí, aby předseda partajního klubu vznesl žádost předsedajícímu schůze, nově by měli souhlas o schválení pauzy udělovat všichni poslanci.

Proti tomu, aby se změnila praxe udělování pauzy na poradu poslaneckých klubů, je pravicová i levicová opozice a nesouhlasí s tím ani vládní ČSSD

Právě čerpání přestávek opozice mimo jiné využívá k tomu, aby prodloužila jednání či oddálila schvalování některých zákonů. Většina poslanců se ale této možnosti zbavit nehodlá. Proti tomu, aby se změnila praxe udělování pauzy na poradu poslaneckých klubů, je pravicová i levicová opozice, a nesouhlasí s tím ani vládní ČSSD.

Do jednacího řádu chce zasáhnout i TOP 09 s novelou, jež by měla zajistit, aby každý nový zákon, kterým se bude zabývat parlament, obsahoval vyhodnocení dopadů na rodinu. Podle navrhovatelů – poslankyně Niny Novákové a poslance Martina Plíška – je to proto, že fungující rodina je základní sociální útvar a je nutné ji chránit. Poslanecké návrhy zákonů ovšem příliš velkou šanci na brzké projednávání nemají. Podle šéfa sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) mají přednost důležité normy navrhované vládou.