Zastupitelství prošetřuje manipulaci s odposlechy Davida Ratha

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Vrchní státní zastupitelství v Praze začíná prošetřovat podezření na protiprávní nakládání s důkazy v trestním řízení s Davidem Rathem. Přitom již v prosinci upozorňovali Rathovi advokáti na podivné zacházení se získanými odposlechy.

Pracovní přepisy odposlechů obviněného poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha obsahují podle jeho advokáta Romana Jelínka pasáž, která podporuje Rathovo tvrzení, že byl přesvědčen, že si z bytu spoluobviněných Kateřiny Pancové a Petra Kotta odnáší krabici s vínem a nikoliv úplatek.

Tato část přepisů odposlechů však podle právníka nebyla zařazena mezi podklady pro soudce při rozhodování o vazbě, ani pro poslance při hlasování o zbavení imunity a vydání Ratha k trestními stíhání. Advokát Roman Jelínek kvůli tomu podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Poté co bylo na Nejvyšší státní zastupitelství podáno trestní oznámení na neznámého pachatele pro manipulace s přepisy odposlechů, došlo k postoupení věci nejprve na Krajské státní zastupitelství v Praze a následně na Městské státní zastupitelství v Praze. V rámci dohledu pak byla věc následně řešena Vrchním státním zastupitelstvím v Praze. Tento týden v pondělí předvolalo Vrchní státní zastupitelství v Praze Rathova obhájce Adama Černého k podání vysvětlení.

Na to francouzské se těším, říkal Rath

V přepisech odposlechů, které státní zástupci původně předložili poslancům a soudu, chyběla podle Rathových advokátů část loučení se Ratha s Pancovou a Kottem. Rath těsně před odchodem z domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a někdejšího poslance Petra Kotta říkal: „Na to francouzské se těším“ nebo: „Nesmím ho vypít moc najednou, to víš, to by mi večer zas bylo špatně“. Vzápětí poté, co z domu vyšel, byl zastaven policisty, v krabici bylo nalezeno sedm milionů korun a David Rath obviněn z přijetí úplatku.

V tuto chvíli je irelevantní, jestli to nakonec soudce vyhodnotí jako fikanou taktiku, kterou Rath použil, aby měl krytí pro případ, že by dům byl odposloucháván, nebo jako trapný vtip korupčníků, nebo opravdu jako důkaz Rathovy neviny. Je totiž zřejmé, že uvedené věty by mohly svědčit v Rathův prospěch a když je policie a státní zástupci měli, tak i s těmito odposlechy měli poslance a soud seznámit. Kdo tuto pasáž odposlechů vyjmul z přepisů, tak se zjevně mohl dopustit trestného činu zneužití pravomoci úředního činitele.

Advokát se brání

Minulý týden Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová označila tvrzení Rathova obhájce Adama Černého o zmanipulovaných odposleších za lži a záměrné dezinformace a dodala, že zvažuje obrátit se na Českou advokátní komoru, aby výroky Černého posoudila. Advokátní komora může právníka Černého pohnat před kárný senát, kde mu v případě prokázání prohřešku hrozí trest a to až pozastavení advokátní činnosti. Černý to celkem pochopitelně považuje za nepřípustný nátlak na obhajobu.

Bude zajímavé sledovat, jak Vrchní státní zastupitelství v Praze posoudí podezření na protiprávní nakládání s důkazy v trestním řízení s Davidem Rathem, respektive jak vysvětlí, proč v nich původně chyběla výše citovaná část. Advokát Adam Černý tam má jít podat vysvětlení již příští týden.